Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

OSREDKAR, Valentin

OSREDKAR Valentin
Foto: Stane Cenc: Trbovlje, mesto tehniškega razvoja: stojka Valent

Photo Gallery

Birth Date:
23. March 1896, Irigo, Hrvaška
Death Date:
30. October 1970, Ljubljana
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Valentin Osredkar je bil rojen v Irigu v Slavoniji. Pred prvo svetovno vojno se je njegova družina preselila v Nemčijo. Ob začetku prve svetovne vojne je bil mobiliziran in poslan na rusko fronto, kjer je bil ujet. Po oktobrski revoluciji je odšel v zbirni vojaški center izpuščenih ujetnikov. Nato je brez dokumentov prišel v Trbovlje in se zaposlil v rudniku, kjer se je poročil in imel osem otrok.

Že med delom v trboveljskem rudniku je pokazal iznajditeljsko žilico in za nekaj izboljšav prejel več nagrad in priznanj. Zaradi reorganizacije se je po drugi svetovni vojni zaposlil v CRD, v Centralnih rudniških delavnicah, ki so se po nekaj letih preoblikovale v STT (Strojno tovarno Trbovlje).

Dne 6. 12. 1956 je pri takratnem jugoslovanskem patentnem uradu vložil patentno prijavo za izum z nazivom »Jamska stojka«. Na osnovi tega mu je bil 30. 9. 1958 podeljen patent. Stojka Valent, kot so jo uradno poimenovali, je zbudila veliko zanimanje na mednarodnem tehniškem področju. Rezultat tega je bila srebrna kolajna in diploma na 10. mednarodni razstavi iznajdb v Bruslju leta 1961. Stojka Valent je po temeljitih preizkusih in nespornih tehničnih prednostih pred konkurenčnimi stojkami uspešno stopila v slovenske in jugoslovanske rudnike. STT pa jih je uspešno prodajala v več evropskih držav.

To pa ni bil edini patent, ki ga je prijavil Valenti Osredkar, saj je bil na isti razstavi v Bruslju nagrajen z zlato kolajno in diplomo za nakladalec premoga, ki je obratoval pnevmatično ali s pomočjo elektromotorja.

S. Cenc: Trbovlje, mesto tehniškega razvoja: stojka Valent, Trbovlje: Klub ljubiteljev tehnike, ZMT, 2009

Password Author: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Date of First Entry: 13. 9. 2017 | Latest Modification: 4. 6. 2020
Robert Čop. OSREDKAR, Valentin. (1896-1970). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 6. 12. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/osredkar-valentin/
Report a Bug