Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

MARUŠIČ, Živko

MARUŠIČ Živko
Foto: Arhiv Galerije Equrna

Photo Gallery

Birth Date:
20. September 1945, Colorno pri Parmi (Italija)
Professions and Activities:
Municipality:
Lexicon:

Slikar Živko I. Marušič se je rodil leta 1945 v Colornu blizu Parme v Italiji in se leta 1967 vpisal na Accademia di Belle Arti v Benetkah. Študij slikarstva je pozneje nadaljeval na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je leta 1975 zaključil specialistični študij s temo Fotografija kot osnova za nastanek slike.

Od svojih začetkov je zvest figuralnemu slikarstvu, v zgodnjih sedemdesetih je, v skladu z duhom časa, sliko poskušal raztegniti v ambient, pozneje pa je ostal pri dvodimenzionalnem bistvu slike.

V osemdesetih letih (prelomna je bila razstava v koprski Meduzi leta 1982) ga je Andrej Medved uvrstil med vodilne predstavnike umetnostnega gibanja nove podobe, ki so ga v osemdesetih letih sprožile Obalne galerije. Zaključek slikarstva osemdesetih let zaznamuje sprememba formata slik, ki postanejo dolge in ozke, s poudarjenimi vertikalami.

V začetku devetdesetih se mu je pri slikanju pridružila hčerka Ira. “V zadnjih dveh letih se slikarstvo Živka I. Marušiča spreminja. S ciklom Zastav iz leta 1996 se je stisnjenost slikovnega polja razrahljala, novo je tudi fizično učinkovanje na sliko: s prebodi, všivi, dodanimi drobnimi predmeti (puščicami za pikado, žeblji…). Figure niso več obsojene na osamljeno bivanje, povezane so v pare in njihova razmerja pridobijo včasih tudi lirične tančine. Nova je umirjenost, včasih že kar lebdenje, odpadla je ekspresivnost gest in anksioznost.” (Nadja Zgonik).

Sedaj dela kot svoboden umetnik in večinoma živi v Kopru. Marušič je izvrsten kolorist.

Za umetniško delovanje leta 1998 prejme Jakopičevo nagrado.
Za retrospektivno razstavo v Moderni galeriji leta 1999 prejme nagrado Prešernovega sklada.

Zgonik, N.: Živko I. Marušič. Slika je mrtva – naj živi slika!, v: MG+MSUM (URL naslov): www.mg-lj.si/node/558 (2.4.1998).

Password Author: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Date of First Entry: 13. 3. 2019 | Latest Modification: 10. 8. 2020
Peter Štoka. MARUŠIČ, Živko. (1945-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/marusic-zivko/
Report a Bug