Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

MARKUN, Andreja

MARKUN Andreja
Foto: osebni arhiv

Photo Gallery

Birth Date:
3. July 1974, Kranj, Slovenija
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Otroška in mladostniška leta je preživela v Srednji vasi pri Šenčurju, sedaj pa živi v Škofji Loki. Svoje prve glasbene korake je prehodila v Glasbeni šoli Škofja Loka pod vodstvom profesorice Jasne Kalan. Že v zgodnji mladosti je s svojim talentom in vztrajnim delom dosegala visoke rezultate. Po končani nižji glasbeni šoli v Škofji Loki je šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je bila njena profesorica klavirja Jelka Suhadolnik. Istočasno je obiskovala Gimnazijo v Kranju.

Ko jo je leta 1992 po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu na Akademijo za glasbo v svoj razred sprejela priznana slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak, se je pričela njena pot profesionalne glasbenice. V času študija je dvakrat nastopila kot solistka z orkestrom Akademije za glasbo. Poleg solističnih recitalov in že omenjenega igranja z orkestrom pa je usmerila svojo pozornost tudi v komorno igro. Za svoje dosežke kot je bila po odlično opravljeni diplomi leta 1997 nagrajena s štipendijo Ministrstva za kulturo za nadaljnji študij v tujini, natančneje v Švicarskem Baslu, kjer je naslednji dve leti preživela kot študentka njihove Musichochschule. Izpopolnjevala se je pri pianistu in pedagogu Rudolphu Buchbinderju, pianistu, dirigentu in skladatelju Jurgu Wyttenbachu, v svetove komorne igre z drugimi instrumenti pa jo je popeljal pianist Gerard Wyss. Solistične in komorne koncerte je izvajala v Švici , Avstriji, Italiji in Sloveniji. Poleg omenjenih pedagogov se je redno udeleževala poletnih seminarjev pri Jacobu Lateinerju, Arbu Valdmi in Karl-Heinz Kammerlingu.

Po vrnitvi v Slovenijo se je najprej zaposlila v Glasbeni šoli Škofja Loka, od leta 2002 pa deluje na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer poučuje, predvsem pa spremlja mlade glasbenike na recitalih ter domačih in mednarodnih tekmovanjih. Udejstvuje se tudi kot komorna glasbenica z raznimi slovenskimi poustvarjalci, kot so klarinetist Andrej Zupan ter pevki Saška Kolarič in Nataša Kranjc.

Leta 1985 je na Republiškem tekmovanju mladih pianistov v Ljubljani prejela drugo nagrado, leta 1987 pa prvi nagradi na Republiškem tekmovanju v Velenju in Zveznem tekmovanju takratne Jugoslavije v Dubrovniku. Za izvedbo Koncerta za klavir in orkester št. 2 Ludwiga van Beethovna prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

L. Mencinger: Želim si nastopati tudi doma : Andreja Markun, pianistka, Gorenjski glas 1998, št. 80, str. 12
M. Dimitrič: Letošnji GM Oder 96/97 ponuja še tri koncerte : na prvem koncertu v Beli krajini se bosta predstavili Andreja Markun in flavtistka Ana Kavčič: Delo 1997, št.4, str. 5
B. Učakar: Večer za rojstvo zvezd : koncert Akademije za glasbo, Delo 1996, št. 282, str. 8

Password Author: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Date of First Entry: 13. 10. 2010 | Latest Modification: 27. 4. 2020
Miran Lola Božič. MARKUN, Andreja. (1974-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 6. 6. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/markun-andreja/
Report a Bug