Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

MANFREDA, Andrej

MANFREDA Andrej
Foto: Arhiv knjižnice

Photo Gallery

Birth Date:
8. November 1908, Kobarid
Death Date:
7. July 1943, Saluzzo (IT), pokopan v Kobaridu
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Andrej Manfreda je najprej obiskoval ljudsko šolo v Kobaridu, nato pa se je vpisal na idrijsko realko. Po končanem šolskem letu 1924-25 se je prepisal v videmski licej. Takrat je začel odločno braniti narodne pravice Slovencev in bil sprejet v organizacijo TIGR, kjer so ga izbrali za predsednika dijaškega društva Adrija. Po končanem liceju se je vpisal na Fakulteto za družbene in politične vede v Padovi ter zavzeto deloval v okviru TIGR-a; na protifašističnih zborovanjih je pozival k boju proti fašističnemu nasilju, sodeloval je tudi pri razdeljevanju letakov, ki so pozivali k bojkotu volitev leta 1929. Da bi bolje prikril svojo dejavnost, se je v Padovi vpisal v univerzitetno fašistično organizacijo GUF (Gruppo Universitario Fascista). Kmalu zatem ga je začela zasledovati OVRA (Organizzazione per la Vigilanza e la Repressione dell’Antifascismo – Organizacija za nadzor in represijo protifašizma).

25. marca 1930 so ga Italijani aretirali ter ga odpeljali najprej v goriške, nato v koprske zapore. Od tam so ga po dveh mescih odpeljali v znan rimski zapor Regina Coeli, kjer je bival v samici. Avgusta istega leta je bil premeščen v tržaški zapor Coroneo. V Trstu so se že jasno kazali znaki pljučne bolezni, bil je brez moči. Na prvem tržaškem procesu je poudaril, da ni sovražil Italijanov, da pa je deloval proti zatiranju slovenskega naroda. Obsojen je bil na deset let zapora. Najprej je bil zaprt v mestu Oneglio v Liguriji, kmalu pa so ga zaradi slabega zdravja premestili v jetniško zravilišče Pianosa. Tam se je navdušil nad komunizmom, bil vanj prepričan in bil sprejet v Komunistično partijo Italije (KPI). Ob rojstvu sina v kraljevi družini je bil Manfreda zaradi popolne oprostitve kazni izpuščen. Po vrnitvi iz zapora je bil Manfreda pod strogim policijskim nadzorom, kar pa ga ni odvrnilo od protifašističnega udejstvovanja. Leta 1936 so Manfredo spet aretirali ter ga po enomesečnem bivanju v koprski ječi znova poslali v rimski zapor Regina Coeli. Tam so ga obsodili na 14 let zapora z razlago, da je prebiral protifašistični tisk in ukazal odstranitev razobešene italijanske zastave. Manfredo so zaradi zdravja premestili v jetniško zdravilišče Saluzzo, kjer je umrl v nepojasnenih okoliščinah.

Po vojni so ga pokopali v Kobaridu. Po njem se je imenoval partizanski bataljon, na njegovi rojstni hiši pa je vzidana spominska plošča. Njegovo ime nosita tudi kobariška ulica ter kobariški kulturni dom.

Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 9, Gorica 1983, str. 346-347
V.Vremec: Andrej Manfreda, kobariški protifašist, in drugi, Ljubljana 1973
Žrtev Andreja Manfrede. V: Koledar Gregorčičeve založbe 1946. Trst 1946
Kacin, Wohinc. M: Andrej Manfreda. V Enciklopedija Slovenije, 6. zvezek – Krek-Marij. Ljubljana 1987-2002

Password Author: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Date of First Entry: 4. 5. 2012 | Latest Modification: 5. 3. 2021
Miha Vehar. MANFREDA, Andrej. (1908-1943). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 25. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/manfreda-andrej/
Report a Bug