Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

LODRANT, Andrej

Birth Date:
4. May 1932, Prevalje, Slovenija
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Osnovno šolo je končal na Prevaljah, klasično gimnazijo v Celovcu in na Ravnah na Koroškem. Leta 1951 je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, v seminarju Jožeta Plečnika. Zaposlen je bil v projektivnem biroju Gradbenega podjetja Dravograd, na Zavodu za urbanizem Maribor, Urbanističnem biroju Ravne na Koroškem, projektivnem biroju Stavbenik Prevalje in gradbenem podjetju Kograd Dravograd. Drugo svetovno vojno je doživljal v rani mladosti. Kot zavedna slovenska družina so se ves čas bali izselitve. Kot arhitekt je oral ledino v koroški krajini in jo vidno zaznamoval. Spopadal se je s številnimi vejami arhitekture (urbanizem, projektiranje objektov, notranje opreme, knjižne opreme …). Posebej uspešno se ukvarja s cerkveno opremo in arhitekturo (cerkvica sv. Kozma in Damijana na Brinjevi gori, cerkvica v Mozirskem gaju, pokopališka cerkev v Mozirju, ekološka kapela v Bistriškem jarku, Slomškova kapela pri Devici Mariji na Kamnu v Vuzenici, kapela na Grobelnem, mrliške veže v Črni na Koroškem, v Šentjanžu, Vuzenici, v Črnečah, razni spomeniki, nagrobniki, oltarji). Posvečal pa se je tudi drugim javnim objektom: hotel Peca v Mežici, šola v Javorju, kot Plečnikov “učenec” je pomagal tudi pri Aškerčevem spomeniku v Ljubljani, pavlijonu na Brionih in Festivalni dvorani.

  • Sanacija in načrtovanje kmečkih domov (1978).

Prispevke in članke  je objavljal predvsem v Koroškem fužinarju.

Prejel je medaljo dela (1976), bronasti in srebrni znak Planinske zveze Slovenije in priznanje Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje.

  • Suhodolčan Dolenc, Marija & Jukič, Margareta: Biografski leksikon Občine Prevalje. Prevalje, 2005, str. 397-298.
  • Osebni podatki in drugi viri.

 

Password Author: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Date of First Entry: 13. 1. 2020 | Latest Modification: 5. 3. 2020
Simona Šuler Pandev. LODRANT, Andrej. (1932-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/lodrant-andrej/
Report a Bug