Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

KOTAR, Jože

KOTAR Jože
Foto: Arhiv knjižnice

Photo Gallery

Birth Date:
28. May 1970, Trbovlje
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Jože Kotar je glasbenik, klarinetist. Redni profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo, ki je na svoje učence (tiste, ki so to bili in tudi na tiste, ki so še) zelo ponosen. Dolgoletni član Delavske godbe Trbovlje in tudi njen umetniški vodja ter dirigent. Glasba je njegov poklic in način izražanja. Je Trboveljčan, a že nekaj let živi v Ljubljani.

Rodil se je leta 1970 v Trbovljah v družini, v kateri je bila glasba ves čas prisotna, kljub temu, da se z njo nihče ni profesionalno ukvarjal. Sedem let kasneje je, ob vzpodbudi prijatelja, začel igrati klarinet. V trboveljski glasbeni šoli se je učil pri profesorju Ervinu Plevniku, za katerega še danes pravi, da je bil najboljši učitelj klarineta v Sloveniji in tudi širše. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kasneje pa tudi na ljubljanski Akademiji za glasbo, pri profesorju Alojzu Zupanu. Dodiplomski študij je končal leta 1990, podiplomskega pa dve leti kasneje. Za svoje dosežke je že med študijem dobil akademijsko nagrado (leta 1989) in univerzitetno Prešernovo nagrado (leta 1991). Svoj rojstni kraj, Trbovlje, je zapustil zaradi glasbe in poklicne poti, na katero ga je glasba popeljala, a prav glasba je tista, zaradi katere se enkrat ali dvakrat tedensko iz Ljubljane vozi v Trbovlje – na vaje Delavske godbe Trbovlje. Član Delavske godbe Trbovlje je postal leta 1980: vrsto let je bil soloklarinetist in namestnik dirigenta, sedaj pa je v vlogi umetniškega vodje in dirigenta godbe.

Jože Kotar pa ni samo dirigent Delavske godbe Trbovlje, je tudi solist, komorni glasbenik, član različnih komornih sestavov – je član, soustanovitelj in umetniški vodja Slovenskega orkestra klarinetov in Slovenskega seksteta klarinetov, član Pihalnega kvinteta Ariart ter Ansambla za sodobno glasbo MD7. Dvanajst let je bil soloklarinetist v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije, od leta 2007 pa je soloklarinetist Simfonikov RTV Slovenija. Sodeluje s Slovenskim komornim orkestrom, Orkestrom slovenske policije in v Orkestru Academie Ars Musicae. Jože Kotar sodeluje tudi v žirijah mednarodnih tekmovanj in vodi seminarje za klarinet in komorno igro. Nekaj let je poučeval tudi v Glasbeni šoli Trbovlje.

Samostojne (solistične) zgoščenke:
– z Godalnim kvartetom Slovenske filharmonije,
– s harfistko Nicoletto Sanzin Fabbri,
– s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije,
– skladbe za solo klarinet.

Ansambelske zgoščenke:
– tri s Pihalnim kvintetom Ariart,
– tri z Ansamblom za sodobno glasbo MD7,
– s Slovenskim kvartetom klarinetov,
– s Slovenskim sekstetom klarinetov,
– s Pihalnim triom Slovenske filharmonije.

osebni pogovor

Password Author: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Date of First Entry: 17. 5. 2017 | Latest Modification: 23. 8. 2023
Robert Čop. KOTAR, Jože. (1970-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/kotar-joze/
Report a Bug