Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

KOPRIVNIKAR, Boris

KOPRIVNIKAR Boris
Foto: Osebni arhiv

Photo Gallery

Birth Date:
16. April 1966, Škofja Loka, Slovenija
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Rodil se je v delavski družini. Po končani srednji šoli za elektrotehniko v Kranju je študij nadaljeval na Fakulteti za organizacijske vede Kranj, Univerza v Mariboru in leta 1991 diplomiral na temo organizacije informacijskih sistemov. Leta 1992 je prejel nagrado za izvirno raziskovalno delo z naslovom Model informatizacije srednjega šolstva. Od leta 1991 do 1994 je v srednji šoli Centra slepih slabovidnih Škofja Loka poučeval matematiko in informatiko. Z Ministrstvom za šolstvo in šport je sodeloval pri oblikovanju novega vzgojno-izobraževalnega programa. Bil je začetnik uporabe prilagojene računalniške opreme za slepe in slabovidne ter soavtor standarda računalniške Braillove pisave. Med leti 1994 in 2003 je vodil škofjeloški Center slepih in slabovidnih, ki je združeval dejavnosti s področja izobraževanja, proizvodnje in socialnega varstva, zadnje desetletje pa je bil predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Minister za javno upravo Republike Slovenije je postal septembra 2014, na položaju je bil do leta 2018, obenem je bil predsednik Komisije vlade RS za administrativne zadeve in imenovanja.

Je soustanovitelj mreže za pomoč starejšim Matija, katere poslanstvo je povezovanje vseh ponudnikov storitev za starejše ter starejše o tem tudi informirati. V evropskih organizacijah s področja dolgotrajne oskrbe in širšega socialnega področja aktivno deluje že od leta 1997. Leta 2013 je postal podpredsednik izvršnega odbora evropske krovne organizacije za dolgotrajno oskrbo starejših AGE (Age Platform Europe) ter leta 2014 član upravnega odbora evropske organizacije direktorjev in izvajalcev dolgotrajne oskrbe. V domači občini je predsednik nadzornega sveta.

Napisal je več člankov na temo uporabe informacijske tehnologije pri študiju in delu na vidu prizadetih, je soavtor knjige Model informatizacije srednjega šolstva (1991) in Računalniško opismenjevanje slepih in slabovidnih: projekt ROSS (1992). Z družino živi v Gorenji vasi nad Škofjo Loko.

Računalniško opismenjevanje slepih in slabovidnih: projekt ROSS, 1992 (soavtor)
Model informatizacije srednjega šolstva, 1991 (soavtor)

Danica Zavrl Žlebir: Med Cerarjevimi ministri pet Gorenjcev, Gorenjski glas, 12. sept. 2014, str. 1,4

Password Author: Vesna Muravec, Mestna knjižnica Kranj
Date of First Entry: 4. 12. 2014 | Latest Modification: 8. 6. 2020
Vesna Muravec. KOPRIVNIKAR, Boris. (1966-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/koprivnikar-boris/
Report a Bug