Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

KLANČNIK, Iztok

KLANČNIK Iztok
- Foto: Žiga Intihar

Photo Gallery

Birth Date:
17. January 1964, Jesenice
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Iztok Klančnik je sin očeta Viktorja in mame Hilde. Brat Rok Klančnik (preminul 2013), je bil znan slovenski turistični delavec, ki je bil zaposlen na Slovenski Turistični zvezi (direktor za Benelux) in Svetovni turistični zvezi kot Chief Communication Officer v Madridu. V svojem življenju se je zavzemal za butični turizem najvišjega kakovostnega razreda. Avtor knjig Trinajsti Apostol in Krizno komuniciranje v turizmu. Iztok živi s soprogo Majo Pančur Klančnik in je oče hčerke Anje in sina Jerneja.

V svojem mladostniškem življenju je bil med začetniki Akrobatskega smučanja v Sloveniji. Osvojil je več medalj na državnih prvenstvih v akrobatskem smučanju in bil državni prvak v letih od 1984 do 1988. Po končani športni karieri, je postal sodnik za akrobatsko smučanje in sodil tekmovanja po vsej Evropi. Od 2015 dalje je predsednik panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije in sodeluje pri razvoju tekmovalnega in rekreativnega alpskega smučanja v Sloveniji.

Gimnazijo na Jesenica je zaključil leta 1983, nadaljeval študij informatike na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju je zaključil leta 1991. Štiriletni magistrski študij na Open University Business School v Veliki Britaniji je dokončal leta 2001. Zaposlen je bil v naslednjih organizacijah: IBM Slovenija, IBM CEMA na Dunaju, Telekom Slovenije, Hewlett Packard, Rubrik Inc. Opravljal je funkcijo generalnega direktorja v omenjenih mednarodnih podjetjih s področja informacijske tehnologije. Svojo poslovno pot je začel na Jesenicah in Bledu. Od leta 1996 dalje je opravljal več pomembnih managerskih funkcij v IBM Slovenija in IBM Avstrija na Dunaju. Po desetih letih je svojo službeno pot nadaljeval v Skupini Telekom Slovenije najprej kot direktor prodaje v poslovnem sektorju, nato kot generalni direktor hčerinske družbe Avtenta. Prav z družbo Avtenta je dosegel nagrado za najhitreje rastoče podjetje v osrednji Sloveniji (zlata gazela). Po končanem mandatu, se je zaposlil v družbi Hewlett Packard v Ljubljani. Leta 2015 je s svojimi sodelavci uspešno izpeljal tranzicijo družbe z novim lastnikom in novim poslovnim modelom (operated by Selectium). Začrtal je nov način poslovanja v svetovnem merilu. Slovenski poslovni model postal standard v velikih mednarodnih korporacijah. Med drugim tudi v družbi Rubrik Inc., kjer je leta 2022 prevzel vodenje za področje Vzhodne Evrope in Afrike. V preteklih letih je bil:
podpredsednik Ameriške gospodarske zbornice (od 2000 do 2002),
podpredsednik združenja Mladi manager in predsednik sekcije ICT (od 2000 do 2004 in od 2006 do 2010) v okviru Gospodarske zbornice Slovenije,
član sveta za IT pri predsedniku vlade Borutu Pahorju (v mandatu of 2008 dalje),
podpredsednik nadzornega sveta Dars d.d. (od 2009 do 2011).

Njegovi hobiji so smučanje, igranje golfa, kulinarika in fotografija.

Zapis je nastal v sodelovanju z Iztokom Klančnikom.

Zlata Gazela Osrednje Slovenije (2010)
IAMPRO: nagrada za posebne dosežke (2016)
Društvo Informatika: nagrada za posebne dosežke (2016)
Midis Group:  The best team Award (2018)
več nagrad za posebne dosežke v svojih poslovnih okoljih

Dva Gorenjca izjemno uspešna v korporaciji IBM. Gorenjski glas, 2000, let.  53, št. 7, str. 9.
Slovenec v vrhu evropskega IBM. Dnevnik, 2000, let. 50, št. 24, str. 36.

Password Author: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Date of First Entry: 20. 3. 2023 | Latest Modification: 20. 3. 2023
Nina Jamar. KLANČNIK, Iztok. (1964-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 19. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/klancnik-iztok/
Report a Bug