Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

KARDOŠ, Štefan

KARDOŠ, Štefan
KARDOŠ, Štefan - Foto: Tihomir Pinter

Photo Gallery

Birth Date:
27. March 1966, Murska Sobota
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Otroštvo je preživel v Križevcih v Prekmurju, kjer je tudi obiskoval prva dva razreda osnovne šole, ostalih šest pa v Gornjih Petrovcih. V Murski Soboti je končal Srednjo ekonomsko šolo, po kateri je bil poslan na obvezno služenje vojaškega roka v Valjevo. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz slovenščine in sociologije kulture in se zaposlil kot profesor na Dvojezični srednji šoli v Lendavi, kjer poučuje slovenščino. Bil je predsednik Slavističnega društva Prekmurja in Prlekije. Kot urednik je sodeloval tudi pri založbi Franc-Franc. Je mentor dijakom na literarnem, gledališkem in filmskem področju.
Pesmi, prozo in strokovna besedila je objavljal v slovenskih literarnih in strokovnih revijah, kot so Mentor, Dialogi, Sodobnost, Slavistična revija in Lindua, ter na radiu. Skupaj z Robertom Titanom je pripravil in izdal zbornik Stolpnica na brazdah (2002), v katerem je predstavil mlajše prevajalce in strokovnjake s področja humanistike v Prekmurju. Leta 2003 je skupaj s soavtorjema Normo Bale in Robertom Titanom Felixom pripravil roman Sekstant, kateremu so v naslednjih letih sledili še drugi. Leta 2012 je kot avtor besedila pesmi Nemreš biti kriva ti sodeloval pri projektu Murske balade in romance. Del romana iz leta 2015 Veter in odmev je tudi zvočni CD, pri nastajanju katerega so sodelovali pevki Alja Petric in Tjaša Šimonka, kitarist Damjan Stanišić ter igralec Ludvik Bagari.
Za avtorja je značilno, da v svojih romanih motivno in tematsko predstavlja pokrajino, v kateri je odraščal in v kateri živi, saj ga spominja na Križevce in Soboto, nekaj pejsažev je onkraj Mure, pa tudi iz Lendave.
V zadnjih letih se je intenzivneje začel ukvarjati s svojimi predniki. Literarno je začel ubesedovati njihove življenjske zgodbe v povezavi s svojo lastno. Nastali so romani Vse moje Amerike, Stric Geza gre v Zaturce in Plastenje s(r)amot. Slednjega je zasnoval skupaj z gluhoslepo avtorico Jožico Atelšek in ji na ta način pomagal, da je tudi sama napisala svojo življenjsko zgodbo.
Živi in ustvarja v Murski Soboti.


Stolpnica na brazdah
: predstavitev mlajših pomurskih ustvarjalcev, prevajalcev in umetnostnih ekspertov : zbornik (soavtor). Murska Sobota: ZKD, 2002.
Sekstant (soavtor). Murska Sobota: Franc-Franc in Litera, 2002.
Rizling polka. Maribor: Litera, 2007.
Pobočje sončnega griča. Maribor: Litera, 2010.
Potovanje v Ameriko. Ljubljana: Delo (Poletne zgodbe), 2011.
Zajčja sled/Zaveča slejd. Murska Sobota: Franc-Franc, 2012.
Veter in odmev. Murska Sobota: Franc-Franc, 2015.
Vse moje Amerike. Maribor: Litera, 2017.
Stric Geza gre v Zaturce/Geza bači dé v Zaturce. Murska Sobota: Argo; Monošter: Zveza Slovencev na Madžarskem, 2018.
Plastenje s(r)amot. Maribor: Litera, 2020.

Za roman Rizling polka je leta 2008 prejel nagrado kresnik za najboljši slovenski roman. Med pet finalistov za kresnika se je uvrstil še z romani Sekstant (2002; skupaj z Normo Bale in Robertom Titanom-Felixem), Pobočje sončnega griča (2010) ter Veter in odmev (2015). Leta 2019 je prejel priznanje Občine Lendava za svoje kulturno delovanje na tem območju.

Bratož, I. Štefan Kardoš. V: Volfand, J. et al. (ur.). Portreti sodobne slovenske literature: 1991 – 2016 (str. 90). Celje: Fit media, str. 90.
Gabor, J. Svoje znanje in navdušenje prenaša na mlade. Vestnik, 2019 (14. februar), št. 71, str. 16.
Podatke je posredoval tudi sam avtor.

Password Author: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Date of First Entry: 4. 3. 2019 | Latest Modification: 26. 11. 2021
Jožef Papp. KARDOŠ, Štefan. (1966-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 11. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/kardos-stefan/
Report a Bug