Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

JURI, Franco

JURI Franco
Foto: Osebni arhiv Franca Jurija

Photo Gallery

Birth Date:
24. October 1956, Koper
Lexicon:

Šolanje

Franco Juri, letnik 1956, sicer izhaja iz hrvaško-furlanske družine, ki si je domovanje ustvarila v Kopru, ki so ga v tistem času napolnili številni priseljenci. Franco in njegov starejši brat Aurelio Juri, sta odraščala v večkulturni družini, pa tudi v nacionalno zelo pisanem okolju. Leta 1971 se vpiše na koprsko italijansko gimnazijo. Na Radiu Capodistria sodeluje z glasbenimi oddajami. Po maturi se leta 1975 vpiše na filozofsko fakulteto in študira geografijo ter italijanščino. Sodeluje z Dušanom Plutom, tedaj asistentom na geografiji, in pri njem dokonča seminarsko nalogo z – vsaj za tiste čase – čudaško temo: jedrske elektrarne. Izvlečke iz seminarske naloge bo leta 1980 objavil v Tribuni. Leta 1978 prevzame vodenje koprskega Mladinskega kulturnega centra. 26. maja na Titovem trgu v sodeluje pri organizaciji koncerta Buldožerjev, Pankrtov, Aree, Petra Mlakarja in drugih. Koncert se konča z incidentom, saj eden od nastopajočih vrže med publiko steklenico in pokaže zadnjico. Koprski oblastni organi ugotovijo, da je kazanje zadnjice eminento antikomunistična gesta, po časopisju poteka polemika, kdo je to storil. Vodstvu MKC-ja izrečejo nezaupnico. Juri v prostorih MKC pripravi razstavo karikatur – najraje riše Tita in Castra, tu in tam tudi v delikatnih pozah, zaradi česar vseh karikatur ne pokaže. Potem se mora posloviti od MKC-ja.

Istranova

Intenzivno se začne ukvarjati z glasbo in v skupini Istranova igra harmoniko, kitaro, sopele (nekakšno oboo) in cindro (tamburico). Istranova precej nastopa po Sloveniji, Avstriji in Italiji, leta 1982 izda prvo ploščo, leta 1985 pa drugo. Skupina navdih išče v pestri istrski glasbeni in socialni tradiciji.

Politični
pedigree

Leta 1982 odide v vojsko; službuje pri marincih v Šibeniku in tam ga še zadnjič zasnubijo, naj se vpiše v partijo. Ker ne more priznati, da je anarhist, se zlaže, da je močno pobožen in da verjame v Boga. V vojski je tudi glasbenik. Leta 1985 sodeluje pri ustanavljanju zelene frakcije ZSMS v Kopru, ki protestira zlasti proti termoelektrarnama Milje in Plomin. Prek te pobude se poveže z republiško ZSMS in od krškega kongresa z njo bolj ali manj redno sodeluje. Leta 1986 se vpiše tudi med tržaške zelene in je eden redkih slovenskih državljanov, ki so člani stranke, pa niso v ZK. Ko ga bodo kasneje vprašali, kako si predstavlja Slovenijo leta 2000, bo povedal, da bo prihodnost morda nikakršna, če ne bomo zaprli jedrske elektrarne.

Leta 1987 postane asistent za italijanski jezik in italijansko književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1988 se vpiše še v italijansko Radikalno stranko, vendar mu forsiranje kulta osebnosti Marca Pannele ne diši preveč. Da pobudo za peticijo, v kateri podpisniki protestirajo proti temu, da bi Jugoslavija manjšinsko problematiko reševala centralizirano. Iniciativa dobi ime Skupina 88 in se zavzema za demokratizacijo odnosov znotraj manjšine in v širši družbi. Pridruži se kolegiju Odbora za varstvo človekovih pravic in skupaj s Francetom Bučarjem in Igorjem Škamperletom odpotuje v Rim na pogovore z italijanskimi parlamentarci. Veliko pozornosti nameni tudi istrskim vprašanjem. Leta 1989 ga Ciril Ribičič v imenu CK ZKS povabi, naj sodeluje pri pisanju partijskega manjšinskega programa, in Franco vabilo kot nečlan sprejme. Ob tem tematizira tabuizirano vprašanje eksodusa Italijanov iz Istre. Skupina 88 bo nekaj časa zelo dobro sodelovala s koprsko podružnico SDZ.

Pridruži se Debatnemu klubu ’89. Ko se kosovski rudarji zapro v starotrški rudnik, Franco sodeluje na zborovanju v Cankarjevem domu in s citiranjem Prešernovih verzov »Manj strašna noč je v črne zemlje krili, ko so pod svetlim soncem sužni dnovi« požanje buren aplavz.

Poslanec, veleposlanik, državni sekretar

Aprila 1990 je bil v Kopru na listi ZSMS-LS izvoljen za poslanca. Njegova kandidatura za položaj veleposlanika v Argentini ni bila uspešna, je pa postal veleposlanik v Španiji in na Kubi, po vrnitvi domov pa še državni sekretar na zunanjem ministrstvu. Iz tistih časov je znana njegova polemika z veleposlanikom v ZDA Dimitrijem Ruplom. Ko je Rupel postal zunanji minister, je Juri odšel z ministrstva. Izbral je poklic svobodnega novinarja in satiričnega karikaturista. A še vedno je ostal angažiran. Morda se je še najbolj izpostavil v času referenduma o vstopu Slovenije v Nato, ko sta obe, koalicija in opozicija, trobili v isti rog, pa je kljub temu 39 odstotkov volivcev glasovalo proti vstopu v Natu.

Karikaturist

Franca Jurija mnogi še najbolj poznajo kot enega redkih slovenskih karikaturistov. Risati ga je naučil brat Aurelio. Sprva je objavljal v Katedri in Tribuni, nato v Teleksu, potem je začel karikature vsak dan risati za Delo, pozneje za Dnevnik. Vse do medijskega “uravnoteževanja” je objavljal tudi v Primorskih novicah.
Juri pravi, da njegovi delodajalci nikoli niso posegali v njegova dela, je bil pa v prejšnji državi deležen kar precej anonimnih groženj. Po vrhu neuvrščenih v Havani je recimo pripravil serijo karikatur, na katerih sta bila Tito in Castro, tudi v zelo delikatnih pozah.

“Zares – nova politika”

Juri je s stranko Zares sodeloval na državnozborskih volitvah v Sloveniji leta 2008, ki se uvrstila na tretje mesto med vsemi strankami in je postal vnovič poslanec. 11. septembra 2010 je bil Juri izvoljen za podpredsednika Zaresa. 1. januarja 2011 je bil izvoljen za vodjo poslanske skupine Zares. Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi Zares, ko so jih volivci politično izbrisali.

Direktor Pomorskega muzeja Sergeja Mašera Piran

1.3.2013 je Jurij nastopil na funkcijo novega direktorja Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran in tako premaga tekmico Andrejo Rihter, nekdanjo ministrico za kulturo. V petletnem mandatu si je prvenstveno zastavil urediti financiranje piranskega muzeja, da ga ne bi država povsem prepustila ustanoviteljici, občini Piran. Zaveda se, da je to možno le vkolikor muzej pridobi status državnega muzeja nacionalnega pomena.

Vrnitev v Las Hurdes, 2010

Pirc, V.: Franco Juri. Tisti karikaturist, ekolog, glasbenik, poslanec, diplomat, član civilnih pobud in novinar, ki ni postal novi kulturni urednik na koprski TV, v: Mladina (URL naslov) www.mladina.si/104332/franco-juri/ (3.4.2008).
Juri Franco (24. 10. 1956), v: Slovenska pomlad – portal Muizeja novejše zgodovine Slovenije (URL naslov) www.slovenskapomlad.si/2 (2008).

Password Author: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Date of First Entry: 13. 3. 2019 | Latest Modification: 7. 8. 2020
Peter Štoka. JURI, Franco. (1956-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/juri-franco/
Report a Bug