Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

JELNIKAR, Marko

Marko Jelnikar

Photo Gallery

Birth Date:
28. May 1928, Sisak
Death Date:
11. September 2009, Radovljica
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:

Marko Jelnikar se je rodil 28. maja 1928 v Sisku, očetu Rudolfu, gostilničarju iz Litije in materi Ljudmili, rojeni Kunstler. Družina, ki je bivala v Gradcu v Litiji, se je v letu 1932 povečala, rodil se je še sin Matej.

Marko je osnovno šolo obiskoval v Litiji, nato IV. državno moško realno gimnazijo v Ljubljani ter nemško šolo v izgnanstvu, 1943 leta na Bavarskem. Po vojni se je vpisal na Državno vrtnarsko šolo Medlog Celje, šolanje nadaljeval na srednji šoli v Mariboru in postal parkovni tehnik. Svoje znanje je izpopolnjeval tudi na izobraževanjih v tujini.

Zaposlen je bil v Volčjem potoku, pri podjetju Rast Ljubljana, najbolj znane pa so njegove parkovne ureditve rezidenčnih nasadov državnega protokola in diplomatskih predstavništev v Beogradu. Bil je vrtnar Josipa Broza Tita. Parkovno je uredil tudi več javnih parkov, stanovanjskih sosesk v Ljubljani, Velenju in Litiji. Načrtoval je spominski park na Izlakah in park kmetijskega šolskega centra Grm Novo mesto. Napisal je več knjig o vrtnarjenju, njegova bibliografija obsega 17 zapisov. V reviji Moj mali svet je po Titovi smrti objavil članek o svojem službovanju na Belem dvoru v Beogradu. Opisal je predsednikovo veliko ljubezen do dreves, nasadov in živali. Ko je ekipa vrtnarjev imela veliko dela s spomladansko nasaditvijo, se je predsednik z nekaj gardisti celo sam vključil v kreiranje parka okrog Belega dvora. O svojem nadrejenem je v članku pisal z veliko naklonjenostjo in spoštovanjem.

Marko Jelnikar je vse svoje življenje posvetil vrtnarjenju in zasaditvam, tako je uredil tudi okolico svoje hiše v Litiji. Rad je imel živali, bil je dobrosrčen, svojim bližnjim je ob vrnitvi domov vedno podaril kaj lepega.

Za svoje zadnje bivališče je izbral dom ostarelih v Radovljici, kjer je 11. 9. 2009 tudi umrl.

Njegov pepel so raztresli na ljubljanskih Žalah in tako se je še poslednjič vrnil med trave in cvetlice.

Wikipedija, Marta Jelnikar, Mitja Jelnikar, Moj mali svet, junij 1980

Password Author: Knjižnica Litija, Knjižnica Litija
Date of First Entry: 3. 5. 2020 | Latest Modification: 19. 1. 2024
. JELNIKAR, Marko. (1928-2009). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/jelnikar-marko/
Report a Bug