Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

JAZBEC, Gregor

JAZBEC Gregor
Foto: Osebni arhiv

Photo Gallery

Birth Date:
7. May 1972, Trbovlje
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Rojen v Trbovljah, kjer je obiskoval Gimnazijo Trbovlje, zaključil pa je študij psihologije na ljubljanski Filozofski fakulteti ter znanstveni magisterij na Fakulteti za družbene vede.

Jazbec se je leta 1998 zaposlil v Slovenski vojski kot vojaški psiholog in v začetnem obdobju skrbel predvsem za psihološko pripravljenost enot za delovanje na misijah. Leta 2007 se je v okviru študija v Združenih državah Amerike izpopolnil na področju bojnega stresa. Rezultat spoznanj – tako pri delu kot študiju – sta bila priročnika Bojni stres (2009) in Praktična vojaška psihologija (2013), ki sta še danes učno gradivo za poveljnike.

Od leta 2009 je Jazbec učitelj vojaške psihologije na Centru vojaških šol. Poleg poučevanja je opravil tudi obširno raziskovalno delo s področja delovanja človeka v vojni. Spoznanja, ki jih je pridobil preko študija primerov, kakor tudi iz osebnih razgovorov z vojaki veterani, udeleženci druge svetovne vojne, Vietnamske vojne in spopadov na Bližnjem vzhodu, vojne za samostojno Slovenijo, balkanskih vojn, Iraka in Afganistana, je strnil v knjigi z naslovom Vojna (2012). Z omenjenimi knjigami je bil zaključen opus del, ki so obravnavale tematiko vojne, bojnega stresa ter delovanja enot v boju.

Jazbec je napisal še dve knjigi: Zakulisje (2012) ter Takle mamo: življenje 20. MOTB skozi humor (2008). Slednja na satiričen način predstavlja vojaka in vojaško življenje, medtem ko filozofsko orientirano Zakulisje bralcem približa zakonitosti delovanja in razvoja družb v preteklosti in sedanjosti. Obe knjigi kažeta, da gre za neposrednega človeka, ki ima o vsem, o čemer razmišlja, izoblikovano mnenje.

Je avtor serije strokovnih člankov v reviji Obramba, mentor številnim slušateljem vojaškega in civilnega šolstva, gostujoči predavatelj na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in mariborski Filozofski fakulteti, kot redni gost zasavskih knjižnic in srednjih šol pa svoje znanje in izkušnje predaja tudi zainteresirani javnosti in mlajšim rodovom ter tako bogati lokalno skupnost.

Takle mamo: življenje 20. MOTB skozi humor, 2008
Bojni stres, 2009
Vojna, 2012
Zakulisje, 2012
Praktična vojaška psihologija, 2013

Osebni pogovor
G. Jazbec: Vojna. Trbovlje, samozaložba, 2012
spletna izdaja revije Bukla: http://www.bukla.si/?action=books&book_id=14242

Password Author: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Date of First Entry: 16. 1. 2019 | Latest Modification: 21. 8. 2023
Robert Čop. JAZBEC, Gregor. (1972-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 25. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/jazbec-gregor/
Report a Bug