Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

JAMŠEK, Marija

marija jamšek

Photo Gallery

Birth Date:
27. January 1903, Ajdovščina
Death Date:
16. November 1990, Šempeter pri Gorici
Alternative names:
Majda
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Marija Majda Jamšek se je rodila v premožni kmečko-trgovski družini Jamšek v Ajdovščini. Oče je bil občinski tajnik. Ko je bila stara tri leta, je med igro na dvorišču padla v kotel z vrelim lugom, v katerem so okuhavali perilo. Ostala je pri življenju, vendar je bilo potrebno kar osemnajst operacij in še enajst drugih posegov (večino zdravljenja so opravili v Nemčiji), da je lahko kolikor toliko normalno živela. Izjemna volja, marljivost in življenjski optimizem so pripomogli k njenemu poklicnemu uspehu, ki je bil za tiste čase izjemen.
Po končani osnovni šoli v Ajdovščini, je nadaljevala šolanje na gimnaziji v Gorici in kasneje v Novem mestu, kamor so gimnazijo preselili zaradi prve svetovne vojne. Na očetovo željo, da bi postala sodnica, se je vpisala na študij prava v Nemčiji. Medtem pa je bil v Nemčiji sprejet zakon, da ženske ne smejo opravljati sodniškega poklica. Razočarana se je vrnila domov in se odločila za študij farmacije v Padovi. Leta 1930 je diplomirala in potem pridobila še naslov doktorice kemije in farmacije. V Firencah pa je leta 1931 opravila izpite za samostojnega lekarnarja in podeželskega lekarnarja. Šolanje v tujini ji je dalo zelo široko razgledanost in znanje, odlično je govorila italijansko, nemško in francosko.
Leta 1930 je v Vipavi z lekarnarjem Masopustom sklenila najemno pogodbo za uporabo lekarne, leta 1933 pa jo je kupila. Prebivalci Vipave in okoliških krajev so hodili v lekarno dr. Jamškove tudi po strokovne nasvete, k zdravniku pa le v zelo nujnih primerih. V času vojne je z zdravili in sanitetnim materialom veliko pomagala tudi partizanom. Konec leta 1944 so jo celo mobilizirali v narodnoosvobodilno vojsko, vendar se je že po enem tednu vrnila v svojo lekarno, saj so spoznali, da jim tam lahko veliko bolj pomaga. Lekarna je bila tudi učilnica za mnoge farmacevte, ki so prihajali za krajši čas na praktično usposabljanje.
Leta 1949 je bila lekarna podržavljena, dr. Jamškova je postala državna uslužbenka. Samostojno je lekarna delovala še do leta 1962, ko se je združila z Lekarno Ajdovščina in dr. Jamškova je postala njena direktorica. Konec leta 1965 se je upokojila in se preselila v Ajdovščino. Pokopana je na domačem pokopališču v Ajdovščini.
V farmacevtskih krogih je bila znana in cenjena, predvsem zaradi odličnega poznavanja in bogatih izkušenj s pripravljanjem zdravil. Večino zdravil so namreč takrat še magistralno izdelovali v sami lekarni. Pri njej so iskali strokovne nasvete mnogi farmacevti.

Bila je predsednica društva Antifašistične fronte žena Jugoslavije v Vipavi in je tudi dobila priznanje kot najboljša predsednica takih društev v goriškem okraju. Za svoje zasluge je prejela leta 1970 red zaslug za narod s srebrno zvezdo in leta 1981 republiški red zaslug za narod s srebrnim vencem.

Dr. Marija Jamšek. v: Življenje ob trti in kršinu. Vipava, 2012, str. 26-29
Brenčič, Marija: dr. Marija Jamšek. Vipavski glas, št, 85, junij 2008, str. 13 – 15

Password Author: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Date of First Entry: 3. 9. 2013 | Latest Modification: 10. 8. 2020
Zdenka Žigon. JAMŠEK, Marija. (1903-1990). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/jamsek-marija-majda/
Report a Bug