Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

JAMNIK, Anton

JAMNIK Anton
Foto: Arhiv knjižnice

Photo Gallery

Birth Date:
25. May 1862, Florjan pri Gornjem Gradu
Death Date:
januar 1942, Florjan pri Gornjem Gradu
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Gornjegrajski Leonardo, Jamnikov Tone, je bil izumitelj, ki bi v drugačnem okolju in z boljšo izobrazbo postal širše poznan in tudi priznan. Obiskoval je radmirsko šolo. Dokončal je le štiri razrede osnovne šole, vendar je že kot pastir znal rezbariti v borovo skorjo in izdelovati podobe in ure. Pri služenju vojaške obveznosti si je težko poškodoval nogo. Po odsluženi obveznosti se je vrnil domov in tam ostal kot stric v družini, saj zaradi poškodbe ni mogel opravljati težkih kmečkih opravil.

Kljub bolečinam v nogi, je nenehno iskal nove zaposlitve in načine za preživetje. Ob mnogih neprespanih nočeh se je naučil fotografirati in popravljati ure, izdeloval je glasbila, ob tem pa je izumil strojčke, ki jih je izdeloval iz lesa. Sam je izdelal fotoaparat in dodatno potrebno opremo. Izdelal je tudi mikroskop, vrtalni stroj in strojček za izdelavo rezancev, vse iz lesa. Odlično je risal in portretiral.

E. Mavrič: Anton Jamnik : gornjegrajski Leonardo, Gornji Grad 2001

Password Author: Roman Mežnar, Osrednja knjižnica Mozirje
Date of First Entry: 6. 3. 2019 | Latest Modification: 29. 5. 2020
Roman Mežnar. JAMNIK, Anton. (1862-1942). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/jamnik-anton/
Report a Bug