Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

JAKELIĆ, Željko Blaž

JAKELIĆ Željko Blaž
Foto: Arhiv Željka Jakelića

Photo Gallery

Birth Date:
3. February 1955, Bihać
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Željko Jakelič je s šolanjem začel v Zagrebu, kjer je tudi odraščal. Po končani osnovni in nižji glasbeni šoli je s šolanjem nadaljeval na gimnaziji ter Stomatološki fakulteti. S študijem je končal leta 1979. Od leta 1975 do leta 1979 je na Stomatološki fakulteti v Zagrebu delal kot demonstrator na Katedri za mikrobiologijo, Katedri za fiksno in snemno protetiko ter Katedri za dentalno patologijo. Leta 1978 se je izpopolnjeval v Poznanju na Poljskem, leta 1979 pa je bil udeleženec mladinske delovne akcije v Zagrebu (ORA). Po služenju vojaščine (VMA – Vojno medicinska akademija v Beogradu), leta 1981, je prišel v Slovenijo. Magistrski študij iz oralne kirurgije je končal leta 1990 v Zagrebu. Naslov njegovega magistrskega dela je bil Najčešće komplikacije i njihova učestalost prilikom ekstrakcije zuba. Specializacijo iz čeljustne kirurgije pa je opravil leta 2001 v Ljubljani s specialistično nalogo z naslovom Analiza zapletov po odstranitvi spodnjih modrostnikov na kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo v Ljubljani v letu 1999. Nekaj časa je študiral tudi medicino, a študija ni dokončal. Izpopolnjeval se je tudi v klasični kitajski medicini, zlasti akupunkturi, s katero se je nekaj časa ukvarjal. Strokovne in poljubne prispevke pripravlja tudi na temo različnih odvisnosti (droge, alkohol, kajenje, hrana). Sicer je objavil okoli tristo znanstvenih in strokovnih prispevkov v ISIS-u (glasilo Zdravniške zbornice Slovenije), Zdravstvenem vestniku, Zobozdravstvenem vestniku, Jeseniških novicah, Zdravstvenem varstvu ter na Radiu Triglav (Iz zdravniške torbe).

Od leta 1981 do leta 1993 je deloval kot zobozdravnik v Zdravstvenem domu Jesenice (Zobna poliklinika Jesenice), leta 1994 pa je ustanovil Zasebno ordinacijo Jakelić. Kot zobozdravnik v Zdravstvenem domu na Jesenicah je najprej delal kot mladinski zobozdravnik, zato je sodeloval z Osnovno šolo Poldeta Stražišarja Jesenice, Osnovno šolo Toneta Čufarja Jesenice, Osnovno šolo Prežihovega Voranca Jesenice ter srednjimi šolami na Jesenicah in v okolici. Kasneje se je posvetil zobozdravstvu odraslih. Prav tako je deloval kot mentor zdravnikom, medicinskim sestram ter zobnim tehnikom. Od leta 1991 do 1994 je kot prvi magister znanosti v Zdravstvenem domu Jesenice opravljal vlogo strokovnega vodje ter bil vršilec dolžnosti vodje zobozdravstvene službe v Zdravstvenem domu Jesenice. Stene njegove zasebne ordinacije krasijo stare slike Jesenic, počasi pa se bogati tudi njegova zbirka starih medicinskih instrumentov, ki jih danes ne uporabljajo več. Leta 2001 ga je predsednik GZD (Gorenjsko zdravniško društvo), Branko Lubej, predlagal za pridobitev naziva primarij.

Aktivno je treniral rokomet, nogomet, plavanje in vaterpolo. Zaradi številnih športnih uspehov je bil leta 1974 na gimnaziji proglašen za športnika leta. Od leta 1974 do 1979 je bil član nogometne (kapetan) in rokometne reprezentance Stomatološke fakultete v Zagrebu. Leta 1990 je ustanovil in vodil malonogometni klub Borsalino na Jesenicah. Je učitelj smučanja (DIF v Zagrebu), tenisa (Fakulteta za šport v Ljubljani) in deskanja (A.N.A. – Adriatic Nautical Academy, Murter). Opravil je tudi izpit za skiperja. S pegagoškim delom na področju športa se je ukvarjal približno štirideset let.

Ne smemo pa pozabiti na njegovo ljubezen do slik, kipcev, arhitekture, branja ter zbiranja starih knjig. Njegovo stanovanje je ena velika biblioteka. Ukvarjal se je tudi s heraldiko in ima svoj grb. Šest let je obiskoval tudi tečaje nemškega jezika. Njegova velika ljubezen je tudi glasba. Doma ima  harmoniko, kitaro, tamburico, orglice, klarinet, brač. Od leta 2010-2014 je bil kot član LDS svetnik v krajevni skupnosti Mirka Roglja na Jesenicah.

Prispevek je bil pripravljen novembra 2015 in dopolnjen maja 2021 v sodelovanju z gospodom Željkom Jakelićem.

Osnovna šola tenisa, 1990
Ukrepi zobozdravnika ob nujnih stanjih v zobni ordinaciji, 2002
Izabrane misli, 2003
O drogah, 2003
Stomatološki pacient v ordinaciji, 2005
Priročnik prve pomoči za navtičarje, 2010
Zgodovina zobozdravstva in Katalog inštrumentarija, 2010

Za svoje delo je bil večkrat nagrajen: priznanje Sveučilišta u Zagrebu ob prazniku dela za delo z naslovom Utvrđivanje faze alkoholne bolesti hospitaliziranih alkoholičara (1978), priznanje dr. Gregorja Voglarja za znanstveno delo in razvijanje zobozdravstvene ravni ter kulture na Gorenjskem (2005), plaketa Občine Jesenice (2007).

Peternel, U. Zobozdravnik, športnik, zbiratelj. Jeseniške novice, 2007, št. 5, str. 6.

Password Author: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Date of First Entry: 28. 10. 2015 | Latest Modification: 10. 2. 2022
Nina Jamar. JAKELIĆ, Željko Blaž. (1955-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/jakelic-zeljko-blaz/
Report a Bug