Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

HALAS, Danijel

HALAS, Danijel
HALAS, Danijel

Photo Gallery

Birth Date:
24. June 1908, Črenšovci
Death Date:
16. March 1945, Hotiza
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Po končani osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval državno gimnazijo v Murski Soboti. V začetku je v šolo hodil peš, nakar je bil sprejet med gojence salezijanskega dijaškega zavoda Martinišče. Ker pa so višje razrede ukinili, je gimnazijo z maturo končal v Ljubljani. Nato je vstopil v mariborsko bogoslovje in leta 1933 mu je škof Ivan Jožef Tomažič podelil mašniško posvečenje, 9. julija 1933 pa ga posvetil v duhovnika. Novo mašo je daroval že 16. julija v domači župnijski cerkvi Povišanja svetega Križa v Črenšovcih. Za pridigarja si je izbral upokojenega župnika Jožefa Klekla st., urednika in izdajatelja katoliškega verskega tiska, narodnega buditelja in duhovnega voditelja prekmurskih Slovencev. Potem je do novega leta deloval kot kaplan v Ljutomeru, s 1. januarjem 1934 pa je bil imenovan za drugega kaplana v Lendavi. Pastoralnega dela se je Halas lotil zelo zavzeto, saj je vodil Marijino družbo, vzpodbujal k češčenju Srca Jezusovega in nebeške matere Marije, madžarskim vernikom je priskrbel tisk v njihovem jeziku, med počitnicami pa se v Sombotelu celo izpopolnjeval v znanju madžarskega jezika. S 1. januarjem 1939 je postal prvi župnik v novoustanovljeni župniji Velika Polana, kjer je takoj poskrbel za duhovno življenje svojih faranov.

Oktobra leta 1941 pa je pristal v zaporu v Budimpešti skupaj s še dvema duhovnikoma, Ivanom Camplinom in Mihaelom Jeričem. Danijela Halasa so namreč tedaj aretirali pod obtožbo, da je podpiral komuniste. Po devetih mesecih so mu prestajanje kazni začasno prekinili in vrnil se je med svoje vernike ter nadaljeval pastoralno delo. Glede na to, da se je že kot bogoslovec zelo zanimal za domači verski tisk, je nekaj časa tudi urejal Novine in Marijin list. Prav tako je verski tisk razširjal, tako v Lendavi kot v Veliki Polani, ter od hiše do hiše predstavljal različne publikacije. Sicer pa je pisal tudi sam in ti zapisi so bili leta 2002 zbrani v knjigi Pšenično zrno iz Polane. Halasa je sombotelski škof imenoval še za spovednika redovnic v Lendavi. V ta namen je tudi 16. marca 1945 župnik Danijel Halas odšel na pastoralno pot v Lendavo. Toda ko se je v poznih večernih urah vračal proti domu, so ga na Hotizi zaustavili uniformirani možje, ga odvedli do Mure, ustrelili in skupaj s kolesom odvrgli v reko Muro. Truplo je tri dni kasneje v Muri opazil mlinar iz Kota pri Lendavi. Pokopali so ga 21. marca na pokopališču v Veliki Polani. Verniki so grob ves čas lepo oskrbovali, saj so bili prepričani, da je njihov župnik svetniško živel in umrl mučeniške smrti. Leta 2002 se je začel škofijski postopek za ugotovitev mučeništva Božjega služabnika Danijela Halasa. Odvija se tudi bogato molitveno življenje, saj se verniki zbirajo na mesečnih molitvenih shodih, romajo na Halasov grob in po njegovi romarski poti ter se mu priporočajo. Ob 60-letnici njegove mučeniške smrti je bilo leto 2005 razglašeno za Halasovo leto. Škofijski postopek za beatifikacijo Danijela Halasa je bil sklenjen 19. februarja 2014 v stolnici v Murski Soboti.

Pšenično zrno iz Polane. Maribor: Postulatura. Murska Sobota: Stopinje, 2002.

Pust, A. et al. Palme mučeništva: ubiti in pomorjeni duhovniki, redovniki in bogoslovci in nekateri verni laiki. 2. dopolnjena izd. Celje: Mohorjeva družba, 1995. Str. 195 – 197.
Kozar ml., L. Najlepši klas: življenje Božjega služabnika Danijela Halasa. Ljubljana: Salve, 2005.
Kozar ml., L. Mučenec ob Muri: šmarnice o božjem služabniku duhovniku Danijelu Halásu ob 60-letnici mučeniške smrti. Odranci: Postulatura Danijela Halasa, 2005.
Kozar ml., L. (2006). Najlepši cvet nove škofije – Božji služabnik Danijel Halas. V: S. Zver, S. in Kuzmič, F. (ur.). Škofija Murska Sobota: zgodovinski oris krščanstva v Pomurju: almanah ob ustanovitvi škofije. Murska Sobota: Župnijski zavod sv. Miklavža, 2006, str. 229-235.
Kozar ml., L. Mučenec ob Muri. Ljubljana: Družina, 2008.
Kozar ml., L. (ur.). Cvetovi za mučenca: zgodbe in pesmi o Danijelu Halasu. Murska Sobota: Stopinje, 2008.
Kozar ml., L. Slava mučencu: kronika dogajanja v postopku za beatifikacijo Božjega služabnika Danijela Halasa. Murska Sobota: Škofija, 2011.
Dolinar, F. Vi ste luč sveta: sveti na Slovenskem. Ljubljana: Družina, 2017, str. 175-184.
Kozar, L. ml. Božji služabnik Danijel Halas. V: L. Kozar ml., L. Srebrni koraki. Odranci: Župnija Odranci, 2018, str. 7-25.

Password Author: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota
Date of First Entry: 29. 4. 2019 | Latest Modification: 19. 10. 2022
Jožef Papp. HALAS, Danijel. (1908-1945). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 3. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/halas-danijel/
Report a Bug