Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

GREGORC, Jožef

GREGORC Jožef
Foto: Jožef Gregorc. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik

Photo Gallery

Birth Date:
26. January 1932, Bezenškovo Bukovje
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Rodil se je kot drugi otrok v številni družini v Bukovju (danes Bezenškovo Bukovje) nad Frankolovim. Osnovno šolo je obiskoval na Frankolovem, takoj nato se je zaposlil.

Že v mladosti se je vključeval v društveno življenje. Bil je med ustanovnimi člani PGD Frankolovo, pomagal pri izgradnji gasilskega doma, bil praporščak društva in član zgodovinske komisije pri Gasilski zvezi Vojnik-Dobrna. Pridobil je čin nižji gasilski častnik I. stopnje. Je nosilec priznanj Občinske gasilske zveze Celje II. stopnje, Gasilske zveze Vojnik-Dobrna I. stopnje ter dobitnik plakete in značke veteran in republiškega odlikovanja III. stopnje. Je častni član PGD Frankolovo.

V Prosvetnem društvu Anton Bezenšek je sodeloval v dramski sekciji in bil med ustanovitelji Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo ter njegov predsednik med letoma 1973 in 1984. Od mladosti poje v Mešanem cerkvenem pevskem zboru na Frankolovem in je član vokalne skupine Družina Gregorc, ki neguje ljudsko pesem in ljudsko izročilo. Je član Mešanega komornega pevskega zbora Društva upokojencev Vojnik (od 1984) in član Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo (od 1973). Je častni član Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo in Mešanega komornega zbora DU Vojnik. Za 60 in 70 let petja v mešanem cerkvenem zboru je prejel dve priznanji. Je tudi prejemnik zlate Gallusove značke.

Po upokojitvi se je aktivno vključil v delo Društva upokojencev Vojnik. Deloval je v Župnijskem pastoralnem svetu Frankolovo, v Društvu Talon in v Turističnem društvu Frankolovo.

Za delo v lokalni skupnosti je leta 1999 prejel priznanje KS Frankolovo. Leta 2003 je Jožef Gregorc za dolgoletno ustvarjalnost in aktivno delo v različnih društvih prejel zlati vojniški grb, kot član Vokalnega kvinteta bratov Gregorc pa je tudi prejemnik občinskega bronastega grba (2000). Leta 2017 je prejel nagrado za življenjsko delo na področju kulture Občine Vojnik.

Nagrade in priznanja (izbor):

 • priznanje Občinske gasilske zveze Celje II. stopnje
 • priznanje Gasilske zveze Vojnik-Dobrna I. stopnje
 • plaketa in značka veteran
 • republiško gasilsko odlikovanje III. stopnje
 • častni član PGD Frankolovo
 • zlata Gallusova značka
 • častni član Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo
 • častni član Mešanega komornega zbora Društva upokojencev Vojnik
 • priznanje KS Frankolovo, 1999
 • zlati vojniški grb, 2003
 • nagrada za življenjsko delo na področju kulture Občine Vojnik, 2017

S. Žnidar: Intervju: Dobitnik zlatega grba gospod Jožef Gregorc, v: Ogledalo, 2004, št. 43, str. 10
E. G.: Jože Gregorc, 80-letnik, v: Ogledalo, 2012, št. 86, str. 64
Arhiv Občine Vojnik

Password Author: Lea Sreš, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Date of First Entry: 14. 11. 2019 | Latest Modification: 8. 7. 2020
Lea Sreš. GREGORC, Jožef. (1932-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/gregorc-jozef/
Report a Bug