Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

GRASSI, Petra

Slika: Jana Jocif, Vir: Il Piccolo

Photo Gallery

Birth Date:
26. June 1988, Trst, Italija
Professions and Activities:
Places of Work:
Lexicon:

Tržaška Slovenka Petra Grassi je polnokrvna glasbenica. Slovensko javnost je na svoj izjemni talent opozorila z zmago na 1. državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Temeljito glasbeno izobrazbo je pridobila na Glasbeni matici in Konservatoriju za glasbo Giuseppe Tartini v Trstu, kjer je diplomirala iz klavirja in glasbene pedagogike, študirala pa je tudi kompozicijo. Iz zborovskega dirigiranja je z odliko in pohvalo magistrirala na Konservatoriju za glasbo F. A. Bonporti v Trentu, kjer zdaj poučuje zborovsko dirigiranje in zborovsko kompozicijo. Je dobitnica prve nagrade tekmovanja za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu, na tem tekmovanju pa je prejela tudi nagrado za najmlajšega finalista. Maja 2015 je na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa cantat v Torinu prejela tretjo nagrado. Julija 2019 je v Hongkongu na svetovnem tekmovanju za zborovske dirigente prejela nagrado kot najboljši dirigent po izboru zbora.

Z DPZ Kraški slavček, Vokalno skupino Glasbene matice – Vikro in deželnim mladinskim zborom FJK je na mednarodnih in državnih tekmovanjih osvojila izključno prve nagrade in posebne nagrade za najboljšega dirigenta (Seghizzi, Arezzo, Vittorio Veneto, Bad Ischl, Olomouc, Benetke, Corovivo, Sozvočenja, Malcesine, Derry). Julija 2022 je na Mednarodnem zborovskem tekmovanju C. A. Seghizzi s Komornim zborom Vikra GM prejela samo prve nagrade v vseh kategorijah, v katerih je tekmovala, nagrado za najboljšega dirigenta, za najboljši program in osvojila grand prix. Poučuje na akademijah za zborovstvo v Italiji (Arezzo, Parma), vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce doma in v tujini ter je članica mednarodnih tekmovalnih žirij. V sezoni 2017–2019 je bila dirigentka Mladinskega zbora dežele Furlanije – Julijske krajine. S Komornim zborom DEKOR je na Naši pesmi 2018 zasedla absolutno prvo mesto in dobila nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Petra Grassi je v izbrani skupini mladih evropskih dirigentov mreže profesionalnih zborov Tenso.

V obdobju 2020–2022 je bila dirigent reprezentančnega mladinskega nacionalnega zbora Coro giovanile italiano. Kot gostujoči dirigent je junija 2019 koncertirala z Zborom Slovenske filharmonije. Leta 2023 je bila izbrana za sodirigenta Svetovnega zbora mladih na turneji na Hrvaškem, v Sloveniji in na Madžarskem.

Prejela je zlati znak JSKD 2017 za svoje umetniške dosežke na področju vokalne glasbe, leta 2023 pa Prešernovo nagrado Slovencev v Italiji.

Korespondenca s Petro Grassi (2023)

Password Author: Marko Matičetov, Kosovelova knjižnica Sežana
Date of First Entry: 1. 9. 2023 | Latest Modification: 1. 9. 2023
Marko Matičetov. GRASSI, Petra. (1988-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/grassi-petra/
Report a Bug