Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

GÖNC, Jani

GÖNC Jani
Foto: osebni arhiv

Photo Gallery

Birth Date:
18. December 1929, Dobrovnik
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Rodil se je v vinogradniški družini madžarske narodnosti na dvojezičnem območju v Dobrovniku. Po končani nižji gimnaziji v Murski Soboti je šolanje nadaljeval na kmetijski šoli v Mariboru, smer vinogradništvo in kletarstvo.

Za kratek čas je bil zaposlen v KZ Lendava, leta 1952 pa se je zaposlil na Ptuju, v kleti takratnega državnega podjetja Slovenija vino, ki je leto kasneje klet predalo v upravljanje zadružnemu podjetju Slovenske gorice Ptuj. Najprej je opravljal delo kletnega delavca, nato je delal v polnilnici in postal njen vodja, leta 1954 je postal glavni kletar, zatem pa je opravil specializacijo in leta 1955 prevzel delo enologa. Ob delu je končal še višjo agronomsko šolo in leta 1965 postal direktor Vinarstva Slovenske gorice – Haloze Ptuj, današnje Ptujske kleti, ter ga uspešno vodil 27 let, vse do upokojitve leta 1992.

V času njegovega vodenja se je ptujska vinska klet razvila v sodobno opremljeno in tehnološko posodobljeno vinarstvo. Bila je drugi največji izvoznik vina v Sloveniji in pomemben člen Kmetijskega kombinata Ptuj, saj je ustvarjala velik del njegovih prihodkov. Obnovljeni so bili nasadi številnih vinogradov v Halozah in Slovenskih goricah.
Zavzemal se je tudi za razvoj kleti v turistični smeri. Tako je vinska klet odprla vrata obiskovalcem z možnostjo ogleda Ornikove kleti in arhivske zbirke ter degustacije vin v vinskem hramu, organizirano pa je bilo tudi prvo martinovanje na prostem. V njegovem času sta bila v sodelovanju z dr. Štefko Cobelj urejena vinarski muzej v Grajski žitnici in Bakusov trg na Ptuju, obiskovalce pa so privabljale tudi nekoč znane turistične točke, gostišči na Švabovem in Gorci ter viničarski muzej na Gorci v Halozah.
Leta 1962 je s svojo ekipo ustvaril vinsko zvrst Haložan, zelo priljubljeno in najbolj prepoznavno vino Ptujske kleti.

Je dolgoletni vinski ocenjevalec, vitez vina in soustanovitelj leta 1991 nastalega Konzulata za Slovenijo pri Evropskem redu vitezov vina, ki ima tudi po njegovih zaslugah svoj sedež na Ptuju.

Leta 1988 in 2002 je prejel plaketo občine Ptuj za uspehe pri proizvodnji in uveljavitvi ptujskih vin ter za svoje prispevke k izboljšanju turistične ponudbe v občini Ptuj.

S. Cafuta Trček: Jani Gönc, nekdanji prvi mož Ptujske kleti, je ustvaril kultno vinsko zvrst Haložan, Ptujčan, št. 1 (25. 1. 2013), str. 14.
K. Mrgole: Življenje, zapisano vinu, Ptujčan, št. 10 (30. 10. 2015), str. 17.
Š. Sobočan: Paberkovanje z Janijem Göncem: Tisti, ki nima rad žensk in vina, ni normalen, Vestnik, št. 8 (21. 2. 2002), str. 10.
Š. Sobočan: In honorem dei et in honorem vini, Vestnik, št. 28 (16. 7. 1992), str. 5.

Password Author: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Date of First Entry: 16. 11. 2016 | Latest Modification: 28. 2. 2020
Barbara Rižnar. GÖNC, Jani. (1929-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 1. 12. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/gonc-jani/
Report a Bug