Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

GOMILŠEK (KNAFLIČ), Majda

GOMILŠEK (Knaflič) Majda
Foto: Arhiv Majde Gomilšek

Photo Gallery

Birth Date:
5. July 1940, Maribor
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Otroštvo je do leta 1951 preživljala v Mariboru, medtem je leto dni preživela v Bernu v Švici. Zaradi potreb po strokovnem kadru v železarni, so se z družino leta 1951 preselili na Jesenice. Na Jesenicah je obiskovala osnovno šolo in nižjo gimnazijo, administrativno šolo pa je obiskovala v Ljubljani. Zaposlena je bila se je v železarni na Jesenicah, kjer je bila administratorka v tehnični službi in tajnica komercialnega sektorja. V železarni se je že leta 1957 vključila v mladinsko organizacijo ter bila članica tovarniškega, občinskega in okrajnega komiteja Zveze mladine Slovenije. Med službovanjem je bila en mandat tudi članica Družbenopolitičnega zbora občine Jesenice. Danes je vključena je v stranko Socialnih demokratov.

Že leta 1951 se je začela ukvarjati z umetnostnim drsanjem, takrat pod vodstvom profesorice Metke Ravnik. Ustanovljen je bil drsalni klub, ki je pripravil številne drsalne revije in klubska tekmovanja. Od leta 1971 do 1985 je bila v klubu vaditelj umetnostnega drsanja za najmlajše oziroma začetnike. Takoj, ko je bila na Jesenicah leta 1952 ustanovljena taborniška organizacija, rod Jeklarjev, je začela z vodenjem mladih in leta 1956 prevzela tajniško poslovanje. Vključena je bila tudi v republiški komisiji za tekmovanja (mnogoboje) in izobraževanje. Vodila je številna taborjenja in tečaje. Od leta 1976 do leta 1996 je kot starešina vodila taborniško organizacijo in skrbela za usposabljanje novih članov. Leta 1996 je organizacijo prepustila mladim v najboljši veri, da taborništvo na Jesenicah doživi vzpon, a je žal zaradi neaktivnosti vodnikov popolnoma zamrlo. Od leta 1971 do 2002 je bila tajnica Plavalnega kluba Jesenice. Aktivno je sodelovala na vsakoletnem tekmovanju za Pokal mesta Jesenice v počastitev občinskega praznika. Plavalni klub je bil v tem obdobju tudi organizator balkanskih iger v skokih v vodo. Potekale so tudi aktivnosti za izgradnjo pokritega kopališča, ustanovljen je bil pripravljalni odbor, vendar se je z aktivnostmi kmalu prekinilo. Od leta 1995 dalje je aktivna tudi v Društvu upokojencev Jesenice, kjer vodi komisijo za upokojenski turizem. Njena naloga je organizacija izletov, srečanj, obiskov kulturnih prireditev ter letovanj. Dva mandata je bila predsednica sveta Krajevne skupnosti Sava na Jesenicah.

Delo z MČ. Splošni del, 1994 (ena izmed avtorjev)

Za svoje delo je bila večkrat nagrajena:
bronasti, srebrni, zlati znak, plaketa dr. Jožeta Potrča (Zveza tabornikov Slovenije),
zlati javorjev list Saveza izviđača Jugoslavije,
plaketa Joža Gregorčiča (Športno društvo Jesenice),
plaketa za delo v samoupravnih organih občine Jesenice,
priznanje Krajevne skupnosti Sava,
bronasto priznanje SD občine Jesenice,
velika plaketa Zveze društev upokojencev Slovenije,
mala plaketa Zveze društev upokojencev Slovenije,
plaketa občine Jesenice.

Rabič, J. in Sodja, A. Trije prejemniki plaket občine. Jeseniške novice, 2015, št. 4, str. 4.

Password Author: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Date of First Entry: 18. 3. 2016 | Latest Modification: 26. 2. 2020
Nina Jamar. GOMILŠEK (KNAFLIČ), Majda. (1940-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/gomilsek-knaflic-majda/
Report a Bug