Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

GAJŠEK, Risto

GAJŠEK Risto
Foto: Arhiv knjižnice.

Photo Gallery

Birth Date:
9. November 1923, Litija
Death Date:
24. August 2004, Celje
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Rojen je bil v Litiji, pri treh letih pa se je s starši preselil v Celje. V mestu je obiskoval osnovno in srednjo šolo, v času nemške okupacije pa je postal mladinski aktivist in skojevec. Nemci so ga zaprli v zloglasni Stari pisker, kjer je bil s somišljeniki že obsojen na smrt, nato pa so ga prestavili v Mariborske zapore in od tam v taborišče Dachau, od koder se je vrnil junija 1945.

Po vojni se je z veliko energijo posvetil javnemu delu v Celju, predvsem na področju gospodarstva. Sam se rad spominja številnih gospodarskih razstav, ki so utrjevale ugled Celja kot pomembnega poslovnega središča takratne države, sodeloval pa je tudi pri nastanku novih podjetij, ki so takrat Celju zagotavljala visoko mesto na lestvici družbenega proizvoda: Merx, Moda, Kovinotehna, Javna skladišča, Interevropa, prva samopostrežna trgovina v Sloveniji Center (1959) itd. Bil je član gradbenega odbora ob gradnji hotela Dobrna in je sodeloval pri oblikovanju sodobnega koncepta Obrtnega sejma v Celju. Opravljal je tudi druge številne javne funkcije, med drugim je bil tudi podpredsednik občine Celje. V pokoj je odšel leta 1981 kot direktor Zavoda Golovec.

Druga plat njegovega dela je bila posvečena kulturi. Leta 1949 sta z Egonom Kunejem ustanovila Komorni moški zbor in v njem je tudi sam prepeval 26 let ter pisal o njegovih pomembnih dogodkih ali obletnicah. Veliko vlogo je opravil pri nastanku Radia Celje, ki se je prvič oglasil na velikem ljudskem zborovanju Štajerska v borbi 19. septembra 1954. Postal je njegov prvi direktor in hkrati človek za vse. Istega leta je v sodelovanju s prof. Tinetom Orlom napisal scenarij za dvajsetminutni dokumentarni film z naslovom Celje – mesto ob Savinji, ki je zajel med drugim tudi dogodke ob katastrofalni poplavi.

Tudi po upokojitvi je ohranil stik z utripom javnega življenja v mestu. Med drugim je dolga leta vodil Območno združenje borcev NOB, posvetil pa se je tudi skupnosti internirancev taborišča Dachau, ki je bila ustanovljena v Celju leta 1989, postal predsednik internirancev za Slovenijo in član Mednarodnega komiteja s sedežem v Parizu.

S svojim delom in miselno širino je svoje mesto svojega časa pomembno zaznamoval.

T. Vrabl: Pogreša politično kulturo, v: Novi tednik, 1998, št. 45, str. 28
T. Vrabl: Risto Gajšek – v spomin, v: Novi tednik, 2004, št. 35, str. 3
Novi tednik, Radio Celje – 50 let, v: Tednikova petica, 2004, str. 13 in 29

Password Author: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Date of First Entry: 12. 3. 2019 | Latest Modification: 19. 8. 2023
Janko Germadnik. GAJŠEK, Risto. (1923-2004). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/gajsek-risto/
Report a Bug