Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

GAISER, Laris

GAISER Laris
Foto: revija Ona, avtor Jože Suhadolnik

Photo Gallery

Birth Date:
7. June 1977, Ptuj
Municipality:
Lexicon:

Laris Gaiser je celotno izobraževanje opravil v tujini. Po izpopolnjevanju znanja v primerjalnem ustavnem pravu v Združenem kraljestvu je leta 2002 zaključil pravno fakulteto na Univerzi v Veroni. Leto kasneje je magistriral iz mednarodnih odnosov in diplomacije na Inštitutu za mednarodne vede (ISPI) v Milanu, leta 2004 pa je opravil specializacijo na Fakulteti Združenih Narodov (UN Staff College) v kriznem menedžmentu in humanitarnem posredovanju.

Laris Gaiser, doktor geopolitične ekonomije, je leta 2012 na mestu predsednika Slovenskega panevropskega gibanja nasledil dr. Franceta Bučarja. Kasneje je postal tudi član predsedstva Panevropske unije, mednarodne organizacije s sedežem v Strasbourgu.

Je član GLOBIS inštituta na Univerzi v Georgiji (ZDA), kjer od leta 2009 predava mednarodne odnose, na Katoliški univerzi Srca Jezusovega v Milanu pa je član italijanske skupine za varnostna in teroristična vprašanja.

Kot zunanjepolitični strokovnjak, ki se posveča tudi problematiki evro-sredozemskega prostora, redno gostuje na Dunajski diplomatski akademiji, na Univerzi v Firencah pa predava gospodarsko obveščevalno dejavnost.
Kot svetovalec za mednarodne scenarije je sodeloval z različnimi tujimi vladami in nevladnimi organizacijami. Dolgoletne izkušnje, ki jih je pridobil v zasebnem sektorju kot predsednik oz. član upravnih odborov gospodarskih družb, je uporabil za izoblikovanje teorije o nujnosti zasebno-državnega partnerstva pri gospodarsko obveščevalni dejavnosti v času globalizacije trgov.
Kot zagovornik realpolitične šole vidi v državnem interesu temelj mednarodnih odnosov, istočasno pa verjame v demokracijo kot sredstvo za ureditev globalnega reda.

Od leta 2012 do leta 2014 je bil tako v.d. predsednika kot tudi podpredsednik Evro-sredozemske univerze – EMUNI v Portorožu. V tem obdobju je zasedal tudi mesto svetovalca v strateškem svetu Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.
Svoje kolumne in analize že dolga leta objavlja v ptujskem Štajerskem Tedniku ter v številnih drugih domačih in tujih medijih.

V študentskih letih je kot aktiven športnik veslal v osmercu kluba CCATBC Univerze v Cambridgeu, osvojil pa je tudi pomembna tekmovanja v različnih jadralnih kategorijah ter pridobil licenco športnega pilota v aeroklubu Ptuj. Leta 2002 ga je italijansko mesto Desenzano del Garda razglasilo za športnika leta.

Živi na Ptuju, svoje rojstno mesto pa z veseljem zastopa in predstavlja v tujini. Zaradi zaslug v mednarodnem prostoru in tudi zaradi angažiranosti pri izpostavljanju izjemnega pomena Ptuja v zgodovini srednje Evrope je bil leta 2014 povišan v viteza reda sv. Jurija – Evropskega reda habsburško-lotarinške dinastije, ki je 600 let krojila usodo cesarstva, v katerem je bila Ptuju vedno priznana pomembna vloga. Kot zavesten Evropejec se zavzema za tesnejšo politično in gospodarsko povezovanje vseh držav srednje Evrope, ki jih veže skupna zgodovinska in politična dediščina.

Izbor:
Democrazia quale nuovo fondamento delle relazioni internazionali. V: Democrazia Attiva, 2006.
Vienna riscopre il proprio impero. V: Limes Geopolitical review, 2006.
L’interesse Nazionale. V: Interesse Nazionale: Metodologie di Valutazione, 2005.
Geopolitika: Dinamika mednarodne politike v XXI. stoletju, 2010.
L. Gaiser in I. Kovač: From Bipolarity to Bipolarity: International Relations Repeating Again. V: Journal of Global Policy and Governance, vol. 1, dec. 2012 (sourednik).
L. Gaiser: Preface. V: The Power Structure of the Post Cold War International System, 2012.
L. Gaiser in D. Hribar: Euro-Mediterranean Region: Resurged Geopolitical Importance. V: International Journal of Euro-Mediterranean Studies, vol. 5, dec. 2012 (urednik).
Transition Studies Review, vol. 19, n. 3, sep. 2012 (sourednik).
Bridging Gaps in the Mediterranean Research Space: conference proceedings: 4th EMUNI Research Souk, 2012 (urednik).
International Journal of Euro-Meiterranean Studies, vol. 5, n. 2, mar. 2013 (urednik).
Transition Studies Review, vol. 19, n. 4, mar. 2013 (sourednik).
Journal of Global Policy and Governance, vol. 1, num. 2, jan. 2013 (sourednik).
L. Gaiser: Foreword. V: Panevropa = Pan-Europe, 2013 (urednik, avtor dodatnega besedila).
La pallottola vagante. V: Limes Geopolitical review, 2014.
Intelligence Economica, 2015.

L. Gaiser: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).

Password Author: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Date of First Entry: 20. 12. 2017 | Latest Modification: 27. 2. 2020
Iva Habjanič. GAISER, Laris. (1977-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/gaiser-laris/
Report a Bug