Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

GABRIJELČIČ, Marijan

Birth Date:
18. January 1940, Gorenje Polje nad Anhovim v Posočju
Death Date:
23. June 1998, Gorenje Polje nad Anhovim v Posočju
Professions and Activities:
Municipality:
Lexicon:

Po tolminskem Učiteljišču in ljubljanski pedagoški akademiji je študiral kompozicijo na akademiji za glasbo v razredu L.M. Škerjanca in tam diplomiral (1966). Zaključil je tudi podiplomski študij kompozicije (1969). Več kot dvajset let je živel v Škofji Loki, deloval pa je predvsem v Ljubljani. Uveljavil se je kot zborovodja Primorskega akademskega zbora Vinko Vodopivec in mešanega zbora esperantistov ter kot glasbeni kritik. Bil je direktor in umetniški vodja Slovenske filharmonije, nato pa je predaval na Akademiji za glasbo in bil tudi njen dekan.
Kot skladatelj se je razvil v različnih smereh; vrsta njegovih predvsem zborovskih skladb sodi med pomembnejša dela našega sodobnega ustvarjanja. Bil je tudi soustanovitelj festivalov Kogojevi dnevi ter Revolucija in glasba in pobudnik Večerov z muzami na Zemonu, Hitovih muz na gradu Dobrovo ter Loškega umetniškega utripa v Škofji Loki. Sicer pa si je na vseh področjih prizadeval za uveljavitev slovenskega glasbenega ustvarjanja, zlasti na pomembnih mednarodnih festivalih v Moskvi, Varšavi, Salzburgu, na Dunaju in drugje.

Najpomembnejša glasbena dela:
orkestralna: Memento mori, Tolminci, Salonica II, Zvočna znamenja
komorno solistična: Salonica
vokalno instrumentalna: Ta da, Velika maša, Mati, Iz groba, Vizija

Osebnosti, Od A do L, Ljubljana 2008
Portreti gorenjskih glasbenikov, Maribor 2006

Password Author: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Date of First Entry: 26. 11. 2010 | Latest Modification: 26. 11. 2010
Miran Lola Božič. GABRIJELČIČ, Marijan. (1940-1998). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/gabrijelcic-marijan/
Report a Bug