Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

DRŽAJ, Peter

Peter Držaj - Wikipedija

Photo Gallery

Birth Date:
26. March 1913, Stična
Death Date:
25. December 1944, Češnjice v Tuhinju
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Leta 1938 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Zagrebu. Do izbruha druge svetovne vojne je deloval v Celju, nato pa v Ljubljani, kjer se je kmalu pridružil odporniškemu gibanju. Že leta 1941 je postal član zdravniškega matičnega odbora OF. Italijani so ga zaradi suma sodelovanja z odporniki kmalu aretirali in konfinirali v južno Italijo. Po kapitulaciji Italije in vrnitvi v domovino se je vključil v narodnoosvobodilni boj. V partizanih si je kot sanitetni referent prizadeval za izboljšanje sanitetne službe in higiene, zlasti pa se je posvetil kirurškemu delu.

Padel je 25. decembra 1944 v bližini Češnjic v Tuhinjski dolini, ko je v vasi iskal hrano za ranjence. V Češnjicah je danes njemu in ameriškemu častniku Charlesu Fisherju v spomin postavljen spomenik, delo akademskega kiparja Janeza Pirnata.

S preoblikovanjem in preimenovanjem dotedanjega Zdravstvenega doma Državnega sekretariata za notranje zadeve Ljudske republike Slovenije, ki je bil zaprtega tipa, namenjen zdravljenju partizanskih borcev in delavcev notranjega sekretariata (Ljudske milice), je bila leta 1963 v Ljubljani ustanovljena Bolnica dr. Petra Držaja. Danes v bolnici, ki se nahaja v sklopu Kliničnega centra Ljubljana, delujeta dve kliniki, in sicer Kirurška klinika s kliničnim oddelkom za abdominalno kirurgijo in Interna klinika s kliničnim oddelkom za revmatologijo, kliničnim oddelkom za hipertenzijo in specialističnimi ambulantami teh dveh oddelkov. V sklopu Bolnice dr. Petra Držaja deluje tudi Center za vojne veterane. V avli bolnišnice se nahaja doprsni kip Petra Držaja, ki ga je sklesal Anton Segulin.

Peter Držaj je pokopan je na pokopališču v Velikem Gabru in tudi na njegovem grobu je postavljen doprsni kip. Po njem se je v osemdesetih letih 20. stoletja imenovala tamkajšnja osnovna šola, še danes pa po njem nosi ime KUD dr. Petra Držaja Veliki Gaber.

Držaj Peter. (citirano 14. marca 2024). Dostopno na naslovu: https://www.najdigrob.si/slovenski-grobovi/827/peter-drzaj
Enciklopedija Slovenije: zv. 2: Ce-Ed. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1988, str. 384.
Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline. Trebnje: Center za izobraževanje in kulturo, 2010, str. 32.
Vogrinčič, A. in Vrščaj, S. Partizanski zdravnik dr. Peter Držaj: Ob krajevnem prazniku v vasi Češnjica v Tuhinjski dolini so krajani obudili spomin na dr. P. Držaja. Javna tribuna: glasilo občine Ljubljana-Šiška, 10. 7. 1987, št. 280, str. 10.
Zupanič Slavec, Z. Medicinska Ljubljana: Bolnica dr. Petra Držaja v Ljubljani Od gradu Jama do gospodinjske šole in bolnišnične ustanove. ISIS: glasilo Zdravniške zbornice Slovenije, 1. 4. 2013, let. 22, št. 4, str. 40–43.

Password Author: Patricija Tratar, Knjižnica Pavla Golie Trebnje
Date of First Entry: 14. 3. 2024 | Latest Modification: 14. 3. 2024
Patricija Tratar. DRŽAJ, Peter. (1913-1944). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/drzaj-peter/
Report a Bug