Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

DOLINAR, Janez

DOLINAR Janez
Foto: Osebni arhiv

Photo Gallery

Birth Date:
16. May 1954, Ljubljana, Slovenija
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Edini otrok mame Valentine, tekstilne delavke in očeta Franca, kovača in kurjača, je mladost preživljal na Primskovem, po končani šoli delal v tehnični trgovini in pozneje postal poslovodja v trgovini s čevlji …  Legendarni radijski in TV voditelj se je poleg redne službe v mladosti ukvarjal tudi z igralstvom. Med letoma 1968-1983 je igral v Igralski skupini PG, v Prešernovem gledališču v Kranju, ko je bilo to še polprofesionalno. Prvo večjo vlogo je dobil leta 1972 v komediji Florentinski slamnik. Na avdicijo za radijskega napovedovalca se je prijavil leta 1978 in naslednje leto nastopil službo napovedovalca na takratnem Radiu Ljubljana, zdaj Radiu Slovenija. Njegovi prvi učiteljici radijskega govora sta bili Ana Mlakar in Ajda Kalan. Na radiu je bral poročila, vodil jutranji program, javne radijske oddaje, imel svojo oddajo Dobrodošli ter kramljal v Četrtkovih večerih. Za to oddajo je pisal tudi vezna besedila h glasbi, ki je bila predstavljena v oddaji. Po upokojitvi Nataše Dolenc (1996) je bil desetletje vodja skupine napovedovalcev, sodeloval je pri jezikovno-govornem izobraževanju mladih radijskih napovedovalcev ter novinarjev kot eden mentorjev za radijski govor v skupini Ajde Kalan. Delal je tudi kot televizijski napovedovalec. Leta je bral novice v oddajah Obzornik in Dnevnik, nekaj časa je vodil tudi Nedeljskih 60 in TV oddaje domače glasbe. Vodil je številne javne prireditve (Prešernove nagrade, državne proslave, proslave ob raznih obletnicah, izbori miss Slovenije, 20 let je vodil zamejski festival v Števerjanu, …), v Kranju je delal občinske proslave in prireditve, dve desetletji pa vodi tudi decembrsko javno oddajo Po domače na kranjskem radiu. Vseh oddaj, ki jih je vodil, ni mogoče prešteti. Na Radiu Slovenija je bil zaposlen skoraj tri desetletja, vse do upokojitve leta 2006. S svojo radijsko hišo pa je ostal povezan do konca leta 2011, saj je četrt stoletja vodil eno najbolj priljubljenih in najstarejših javnih radijskih razvedrilnih oddaj Koncert iz naših krajev (KINK). Zadnja leta je bil tudi urednik te oddaje in z njo gostoval med rojaki v Švici, Belgiji, Srbiji, na Hrvaškem, v Bosni, Nemčiji, na Madžarskem, v Avstriji, Italiji, Kanadi in Ameriki … Z veseljem pa je vodil tudi več kot 250 dobrodelnih prireditev.

Rad ima potovanja, gledališče, film, smučanje, drsanje, nogomet … Poleg tega, da je prepotoval velik del Evrope, je bil v ZDA, Kanadi, Argentini, Mehiki, na Kubi, na Maldivih … Živi na Primskovem pri Kranju. Je ambasador pri programu Svit in član Društva poklicnih napovedovalcev Slovenije.

Leta 2007 je za svoje dolgoletno in uspešno delo na Radiu Slovenija prejel nagrado za življenjsko delo Kristalni mikrofon, ki jo podeljuje Društvo napovedovalcev Slovenije.

Danica Zavrl Žlebir: Na začetku sem samega sebe težko poslušal, Kranjčanka, april 2005 (str. 12-15)

Password Author: Vesna Muravec, Mestna knjižnica Kranj
Date of First Entry: 22. 5. 2014 | Latest Modification: 10. 6. 2021
Vesna Muravec. DOLINAR, Janez. (1954-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/dolinar-janez/
Report a Bug