Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

DOBOVŠEK, Marjan Miro

DOBOVŠEK Marjan Miro
Foto: Osebni arhiv

Photo Gallery

Birth Date:
18. September 1953, Ljubljana
Professions and Activities:
Municipality:
Lexicon:

Marjan Miro Dobovšek se je rodil materi Frančiški (roj. Kalan) in očetu Rudolfu v Ljubljani, kjer je obiskoval osnovno in končal fotografsko šolo.

Kot fotograf, fotoreporter ter urednik fotografije je sodeloval pri različnih časnikih, časopisih, monografijah in drugih publikacijah v Sloveniji in v tujini. Deloval je na različnih področjih od politike, kulture, gospodarstva, športa do glasbe in sodeloval z znanimi oblikovalci, arhitekti in drugimi ustvarjalci. V zadnjih letih se bolj posveča fotografiranju kulinarike – hrane in pijače za kulinarične revije in monografije.

Kot umetnik je na začetku ustvarjal predvsem v črnobeli fotografiji – serija fotografij SUSAK, nato pa se je preusmeril v barvno fotografijo – serija fotografij MYKONOS in METULJ, katero umetniško razvija še naprej. Udeležil se je več fotografskih delavnic doma in v tujini. Bil je član Fotogrupe ŠOLT Ljubljana in tudi njen predsednik, sedaj je član Fotokluba Ljubljana.

Sodeloval je na preko 300 razstavah v Sloveniji in v tujini. Do danes je imel 25 samostojnih fotografskih razstav in njegove fotografije se nahajajo v fotografskih galerijah in muzejih doma in po svetu.

Od leta 2002 se ljubiteljsko ukvarja tudi z likovno umetnostjo – slikarstvom. V Ljubljani se je udeležil več zasebnih likovnih tečajev pri različnih akademskih slikarjih, kjer je med drugim obiskoval tudi likovno šolo pod vodstvom mag. akadem. slik. Lucije Močnik Ramovš in akadem. slik. Janeza Zalaznika. Ustvarja predvsem v olju in sodeluje na likovnih prireditvah Ex -Tempore. Rad ima žive barve, močne nanose in odločne poteze s čopičem. Motivno mu je blizu pokrajina, gozd, morje in arhitektura. Svoje delo je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah.

Leta 2005 se je z družino preselil na Primorsko in trenutno živi v Kopru in še naprej umetniško ustvarja. Motiv morja je prisoten tako na njegovih umetniških fotografijah kot tudi na oljnih slikah.

Za svoje delo je prejel preko 100 nagrad in priznanj med njimi tudi priznanje za uspešno sodelovanje pri razvoju kulture in priznanje na področju umetniškega ustvarjanja “ZLATA PTICA”.

Dobovšek, M. M. Marjan Miro Dobovšek. Museum.si (online) Dostopno na naslovu: http://museums.si/en/author/details/1372/marjan-miro-dobovsek

Pahor, Š.: Slike Marjana Dobovška v MKI. Knjižničarske novice, avg. 2009, let. 19, št. 8, str. 11.
Pahor, Š.: Slike Marjana Dobovška – Izola, Mestna knjižnica Izola. Likovni svet: mednarodni likovni informator = World of the art: international art publication, sep. 2009, št. 140, str. 50.

Dobovšek, M. M. RE: Moja biografija – dopolnjena – Marjan Miro Dobovšek. (elektronska pošta). Sporočilo 8.2.2014. Osebno sporočilo.

Password Author: Laura Chersicola, Knjižnica Koper
Date of First Entry: 24. 10. 2014 | Latest Modification: 2. 7. 2020
Laura Chersicola. DOBOVŠEK, Marjan Miro. (1953-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/dobovsek-marjan-miro/
Report a Bug