Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

DELIN, Ana

DELIN Ana
Foto: Matic Bajželj

Photo Gallery

Birth Date:
20. October 1981, Maribor
Places of Work:
Lexicon:

Leta 2006 je diplomirala na Oddelku za pedagogiko in teologijo na Filozofski fakulteti v Mariboru. Leta 2007 je prejela certifikat za inštruktorja neverbalne komunikacije po EBL metodi (Emerging Body Language – Porajajoči se jezik telesa). Podiplomski študij je nadaljevala na Pedagoški Fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 2010 specializirala iz pomoči z umetnostjo.

V letih 2010–2012 je sodelovala kot strokovna sodelavka v mednarodnem EU Grundtvig projektu (Project Octavia Partnership), kjer je bil naslov projekta Primeri dobre prakse glasbene terapije na področju duševnega zdravja. Meseca maja 2012 je na zaključni konferenci projekta v Cantenburyju v obliki predavanja in praktične delavnice predstavljala delovanje nevladne organizacije Šent iz Slovenije.

Od 2012 do 2015 je bila strokovna sodelavka v programu Popestrimo šolo (OŠ Videm), ki ga je razpisalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. V okviru tega projekta je sproducirala tri otroške glasbene predstave: Alica v čudežni deželi, Alica išče pot domov ter v sodelovanju s podjetjem Talum muzikal z naslovom Lahkotni svet. V letu 2014/2015 je bila vokalna producentka gimnazijskega muzikala Metuljev efekt na Gimnaziji Ptuj ter je vodja Šole muzikala Arsana.

Ana Delin je soustanovna članica Društva za glasbeno umetnost Arsana, katerega sedež je v Mestni občini Ptuj. Poleg glasbenega izobraževanja, koncertnega abonmaja ter festivalskega poletnega dogajanja Društvo Arsana pod njenim vodstvom vsako leto izpelje projekt umetnostno-terapevtskega kampusa z različnimi temami, med drugim je bilo najbolj odmevno srečanje leta 2010 z naslovom Oblike pomoči z umetnostjo za osebe s posebnimi potrebami, ki je bil izveden v okviru mednarodnega umetniškega festivala Arsana kot del evropskega projekta Izboljševanje kakovosti in učinkovitosti vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami – druge priložnosti v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007–2013 pri Ministrstvu za šolstvo in šport Republike Slovenije. Leta 2013 je Mestna občina Ptuj Društvu za glasbeno umetnost Arsana podelila oljenko za izjemne dosežke na področju promocije glasbene umetnosti, organizacije koncertov ter glasbenih in odrskih dejavnosti. Ana Delin je v delovanje Arsane vključila nepokrito področje vzgoje in izobraževanja oseb s posebnimi potrebami. V okviru društva kontinuirano izvaja različne umetnostno-terapevtske delavnice, izobraževanja ter predavanja. Prav tako je članica SZUT-a, Slovenskega združenja umetnostnih terapevtov.

Vokalistka, pedagoginja, producentka in glasbena terapevtka Ana Delin se je po končani nižji glasbeni šoli iz klavirja izobraževala v klasičnem petju v Glasbeni matici Maribor, kasneje pa na glasbenem konservatoriju v Mariboru. Svojo pevsko pot je nadaljevala pri uveljavljenih pedagogih ”Speach Level Singing” metode Jeremyju Bruceu in Badiene Magaziner (ZDA). V letu 2010 je pričela solistično sodelovati v mednarodnem projektu Tango Story s priznanim violinistom Stefanom Milenkovichem in akordeonistom Markom Hatlakom, s katerim je gostovala na pomembnih odrih v Sloveniji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini. Takrat se je začelo tudi njeno veliko zanimanje za jazz in aktivno izpopolnjevanje pri hrvaški vokalistki Leli Kaplowitz (Zagreb). V jeseni 2013 se je podala na intenzivno trimesečno izobraževanje v New York, kjer je študirala petje pri Lauren Kinhan, Kim Nazarian, Petru Eldrigeu (New York Voices), Amy London in Dylanu Pramuku (New School of Music) ter Judy Niemeck (Berlin, New York). V času bivanja v ZDA je nastal njen prvi solistični jazz projekt Twisted z mednarodnim triom (Vladan Miatović, Žan Tetičkovič in Luca Rosenfeld), s katerim se je predstavila v Somethin’ Jazz Clubu New York. Kot mezzosopranistka že osem let sodeluje v vokalni zasedbi Vox Arsana, s katero je nastopila na odmevnih koncertnih odrih in festivalih v Sloveniji, Franciji, Italiji, Hrvaški in ZDA (Ohio, New York). Vox Arsana so stalni gostje big bandov – Big Band RTV Slovenija, Big Band HRT, Big Band DOM in Totega Big Banda Maribor ter redno sodelujejo s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Od leta 2013 delujejo pod mentorstvom New York Voices, z njimi so nastopili v Cankarjevem domu skupaj z Big Bandom RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Lojzeta Krajnčana. Z omenjenim big bandom so v letu 2015 izdali prvi studijski album. Prav tako je koordinatorka glasbenega programa mednarodnega glasbenega festivala Arsana – Art Ptuj ter vodja otroškega festivala Arsana.

A. Delin: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, september 2015 (hrani arhiv KIP).

Password Author: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Date of First Entry: 28. 9. 2015 | Latest Modification: 28. 9. 2015
Iva Habjanič. DELIN, Ana. (1981-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/delin-ana/
Report a Bug