Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

BRLEK, Darko

BRLEK Darko
Foto: Festival Ljubljana

Photo Gallery

Birth Date:
8. December 1964, Ptuj
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Po Srednji glasbeni šoli v Mariboru se je leta 1983 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, na kateri je leta 1988 diplomiral z odličnim uspehom. Podiplomsko izpopolnjevanje je nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v Gradcu, Avstrija, kjer je leta 1991 uspešno zaključil šest semestrov. Med letoma 1985 in 1990 je bil solo klarinetist v orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, kjer se je že zgodaj vključil v vodstvene strukture te hiše. Tako je bil najprej predsednik sveta te ustanove (1988–1990), nato pa še v. d. direktorja SNG Opera in balet Ljubljana (1991–1992), kar ga uvršča med najmlajše vodje ljubljanske operno-baletne hiše. Leta 1992 je postal umetniški vodja Festivala Ljubljana, leta 1995 pa še njegov direktor. Obe funkciji še vedno opravlja. Med letoma 2000 in 2011 je vodil tudi Ljubljanski grad. Leta 1995 se je aktivno vključil v Evropsko združenje festivalov EFA, najvplivnejše združenje na področju festivalske dejavnosti. Do leta 1997 je bil član upravnega odbora EFA, med letoma 1997 in 2005 podpredsednik EFA, od leta 2005 pa je njegov predsednik.

Bil je član Sveta za radiofuzijo (2006–2011), od leta 2004 je predsednik strokovnega sveta SNG Maribor, je tudi član Združenja Manager, mednarodnega društva International Society for the Performing Arts ISPA, častivrednega vinskega konventa S. V. Urbana v Ljubljani. Svoje znanje podaja doma in po svetu na različnih mednarodnih dogodkih, kot je bil posvet Kultura včeraj, danes, jutri v Državnem svetu Republike Slovenije, mednarodna konferenca Kvantni skok v Beogradu, simpozij New Routs for Better World v Turčiji, EXPO Izmir 2020, projekt Bagdad, arabska prestolnica kulture 2013 na forumu FestArab v Bagdadu. Bil je član žirije na 6. Mednarodnem tekmovanju klarinetistov BJIMC v Pekingu in častni gost na festivalu Krzysztof Penderecki v Varšavi. Je ustanovitelj komornega ansambla Trio Luwigana, kot solist klarinetist pa nastopa predvsem na tujih odrih.

Kot direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana je uvedel precej programskih novosti v tem zavodu. Pričel je s ciklusom Mladi virtuozi, ki je namenjen ustvarjalnosti mladih, v program poletnega ljubljanskega festivala pa je umestil svetovno znana imena s področja klasične glasbe, baleta in opere. Pod njegovim vodstvom Festival Ljubljana pridobiva vedno večjo mednarodno veljavo. Prav tako je vnesel veliko sprememb v Evropsko združenje festivalov EFA, ki obstaja 63 let. Pod njegovim vodstvom je pridobilo nove člane tudi zunaj meja Evrope, povečali sta se število zastopanih umetniških disciplin in vpliv tega združenja na evropsko kulturno politiko ter posledično sodelovanje z evropskim komisarjem za kulturo. EFA je tudi razvila nekaj novih projektov: Atelier for Young Festival Managers, EFA Books Series, European House for Culture, EFFE.

  • Prešernova nagrada Univerze v Ljubljani
  • Bettetova nagrada
  • Župančičeva nagrada
  • priznanje za častnega občana Občine Hajdina
  • red dela za zasluge, ki ga je prejel za prispevek k slovenski kulturi, ter za zasluge za programsko odličnost in mednarodno odmevnost kulturno umetniških prireditev (2018)

D. Brlek: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).

Password Author: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Date of First Entry: 28. 10. 2015 | Latest Modification: 24. 2. 2020
Iva Habjanič. BRLEK, Darko. (1964-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 3. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/brlek-darko/
Report a Bug