Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

BOSSMAN, Peter

BOSSMAN Peter
Foto: Arhiv Občine Piran

Photo Gallery

Birth Date:
2. November 1955, Akra (Gana)
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Bossman se rodi v dobro stoječi družini v Akri, prestolnici Gane. Njegov oče je vpliven politik in osebni prijatelj ganskega predsednika Kwameja Nkrumaha. Preživi veliko časa v Severni Afriki, Švici in Veliki Britaniji, kjer tudi zaključi osnovno šolo. Zaradi državnega udara leta 1966 je prisiljen zapustiti državo, zatočišče išče v Veliki Britaniji, odloči se za pot v Jugoslavijo.

Leta 1977 pride v takratno Socialistično republiko Slovenije, kjer se v Ljubljani vpiše na Medicinsko fakulteto. Slovenija mu ugaja zaradi čistosti in veliko zelenja. Politično dejaven že v času študija, od leta 1981-83 predseduje klubu afriških študentov. Po končanem študiju se želi vrniti v svojo deželo, pot mu tokrat prekriža življenjska partnerica Karmen Laković, ki je tudi zdravnica. Leta 1986 se preseli v Lucijo, kjer začne delati v tamkajšnji turistični ambulanti. Leto zatem za stalno zaposli v Zdravstvenem domu Piran – Lucija, kjer dela 12 let.

Leta 1998 odpre zasebni zdravstveni zavod v Kopru, prav tako pa istega leta na listi Socialnih demokratov postane svetnik v Občini Piran. Po izteku mandata za svetnika v obdobju 2002 – 2006 opravljal funkcijo predsednika Krajevne skupnosti Lucija. Leta 2009 postane predsednik Občinskega odbora SD. V nedeljo, 24. oktobra 2010, Peter Bossman kot kandidat SD v drugem krogu premaga dotedanjega župana in je prvič izvoljen za župana Občine Piran. Tedanje volitve za župana pritegnejo mednarodni odziv. Poleg tega, da postane prvi temnopolti župan na področju nekdanje Jugoslavije, ga mediji pogosto primerjajo z ameriškim predsednikom Barackom Obamo in ga preimenujejo v »Obama iz Pirana« 12. novembra 2010 postane župan občine Piran. Funkcijo opravlja poklicno. Od izvolitve za župana Občine Piran je dejaven tudi v okviru Evropske unije. Od leta 2011 je član Slovenije v Odboru regij v Evropski Komisiji. Isto leto je izvoljen za člana komisije za zahodni Balkan, katere naloga je pomagati BiH ter Srbiji pri pripravah za vstop v EU. Poleg tega je član Evro-sredozemske skupščine lokalnih in regionalnih oblasti (ARLEM) in podpredsednik komisije za ekonomske, socialne in teritorialne zadeve (ECOTER). Leta 2013 je bil v Marseillu imenovan v politični svet t.i. mediteranske pobude.

Poročen je z ženo Karmen, doktorico medicine in ponosen oče dveh hčera: starejše Alice, modne oblikovalke in mlajše Karin, študentke mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede.

Župan občine Piran. Peter Bossman, v: Občina Piran (URL naslov): www.piran.si/index.php.

Peter Bossman (geslo), v: Wikipedia (URL naslov): en.wikipedia.org/wiki/Peter_Bossman.

Password Author: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Date of First Entry: 13. 3. 2019 | Latest Modification: 9. 7. 2020
Peter Štoka. BOSSMAN, Peter. (1955-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/bossman-peter/
Report a Bug