Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

BONIFACIO, Francesco Giovanni

BONIFACIO Francesco Giovanni
Foto: Arhiv knjižnice

Photo Gallery

Birth Date:
7. September 1912, Piran
Death Date:
11. September 1946, Krasica (Grožnjan)
Professions and Activities:
Municipality:
Lexicon:

Francesco Giovanni Bonifacio je bil katoliški duhovnik. Umorjenje bil”in odium fidei”,Cerkev gačastikot blaženega in mučenca. Rodil se je v Piranu kot drugi med sedmerimi brati in sestrami. Minoritska cerkev sv. Frančiška je postala središče njegovega verskega življenja. Po nasvetu svojega župnika je vstopil v malo semenišče v Kopru leta 1924. Zaradi miroljubnega značaja so ga imenovali “mirni svetniček”. Zaradi šibkega zdravja je moral večkrat prekiniti študij.
Leta 1931 je vstopil v bogoslovje v Gorici. Mašniško posvečenje je prejel27.12.1936 v tržaški stolnici sv. Justa . Službovati je začel v domačem Piranu, nakar je goreče deloval kot vikar v Novigradu, nato pa v Krasici, vasicimed Bujami in Grožnjanom. Bil je vnet dušni pastir,uspešen v deluz ministranti, s študenti in z delavsko mladino; osnoval je tudi Katoliško akcijo. Deloval je v jezikovno mešani Istri, kjer so živeli Italijani, Slovenci in Hrvati. Po petindvajsetih letih italijanske zasedbe je skupaj s Slovenskim primorjem pripadla Istra Jugoslaviji. Nova oblast je začela omejevati svobodo verskega delovanja. Gorečega Frančiška so opozarjali, naj bo bolj previden; on se pa za dobronamerna opozorila in grožnje ni zmenil.
11. septembra 1946 sta ga ugrabila dva uslužbenca jugoslovanska državne tajne policije OZNA, ga mučila in končno umorila ter ga vrgla v kraško jamo pri Bazovici.
Proces za Bonifaciovo beatifikacijo je leta 1957 sprožil tržaški škof Santin, Kongregacija za zadeve svetnikov pa je 27. novembra 1998 potrdila razlog za Frančiškovo nasilno smrt iz sovraštva do vere (odium fiedei) in ga razglasila za mučenca.
4. oktobra 2008 je bil Francesco Bonifacio razglašen za blaženega v Trstu. Slovesnega somaševanja sta se poleg tržaškega škofa Eugenia Ravignanija, nairobijskega kardinala Johna Njueja ter številnih škofov iz drugih italijanskih dežel in s Hrvaškega udeležila tudi ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran in koprski škof Metod Pirih. Vodil ga je prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov nadškof Angelo Amato, ki je množici vernikov prebral apostolsko pismo, s katerim je papež Benedikt XVI. razglasil za blaženega:
»Častiti božji služabnik Francesco Giovanni Bonifacio – duhovnik in mučenec, se je blago in radodarno posvečal dušnopastirskemu poklicu; med pričevanjem vere je daroval svoje življenje za Kristusa. Odslej naj se imenuje za blaženega, a njegovo ime naj se praznuje 11. septembra, ob dnevu, ko se je rodil za nebesa.«

.

 

Password Author: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Date of First Entry: 13. 3. 2019 | Latest Modification: 31. 7. 2020
Peter Štoka. BONIFACIO, Francesco Giovanni. (1912-1946). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/bonifacio-francesco-giovanni/
Report a Bug