Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

BOCAK KALAN, Marija

BOCAK KALAN Marija
Foto: Marija Bocak Kalan: Je pesem za krhko srce

Photo Gallery

Birth Date:
11. September 1926, Tržič
Death Date:
1. January 2006, Ljubljana
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

V Tržiču je obiskovala osnovno in meščansko šolo. S sedemnajstimi leti je bila vpletena v vojno vihro. Mati, aktivistka OF je pletla in skrivaj, tudi z Marijino pomočjo, pošiljala obleko in hrano internirancem v koncentracijsko taborišče na Ljubelju. Po vojni je ob delu končala večerno gimnazijo in svoj študij nadaljevala na medicinski fakulteti v Ljubljani. Kot praktikantka je najprej stažirala v bolnišnici na Jesenicah, pozneje v UKC Ljubljana. Po končanem stažiranju je opravila še specializacijo iz pediatrije in se nato redno zaposlila v Centralnem otroškem dispanzerju v Ljubljani, kjer je vse do upokojitve leta 1990 skrbela za zdravje novorojenčkov, dojenčkov in malčkov.
S poezijo se je ukvarjala že od rane mladosti. Prvo pesem – Pozdrav Triglavu je napisala še kot deklica. Njena poetična paleta je pestra in bogata. Z izjemnim subtilnim občutkom se dotika skoraj vsega kar jo obdaja. Vse skozi pa se kot rdeča nit prepleta njen velik rodoljubno-domovinski čut do rodne grude, do otrok, do svojega poklica, do narave.
Kot upokojenka je živela v Ljubljani. Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje je obiskovala književniški kotiček, hkrati je bila vključena v literarna kluba Lipa in Likus. Od 1. 1. 1948 do svoje smrti je bila članica Slovenskega zdravniškega društva (SZD).
Njeni prispevki so objavljeni v raznih literarnih zbornikih.
Pokopana je v Tržiču.

Valerija Rant Tišler

Jutranje in večerne zarje : pesmi, Ljubljana 2002

Je pesem za krhko srce : izbrane pesmi, Ljubljana 2007

 

Priznanje za 20 in 30-letno uspešno in nesebično delo v zdravstveni službi (OZD Zdravstveni dom Ljubljana)

Spominsko priznanje za dolgoletno plemenito in ustvarjalno delo pri vzgoji mladega rodu  (Zveza prijateljev mladine, 1983)

Jutranje in večerne zarje : pesmi, Ljubljana 2002

Je pesem za krhko srce : izbrane pesmi, Ljubljana 2007

Tajništvo SZD (ga. Marija Poredski)

Password Author: Nejc Perko, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič
Date of First Entry: 16. 11. 2018 | Latest Modification: 17. 5. 2021
Nejc Perko. BOCAK KALAN, Marija. (1926-2006). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/bocak-kalan-marija/
Report a Bug