Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

BENEDETTI, Ksenija

BENEDETTI Ksenija
Foto: Arhiv Protokola RS

Photo Gallery

Birth Date:
7. August 1965, Koper
Professions and Activities:
Municipality:
Lexicon:

Ksenija Benedetti (rojena Mahne) se je rodila v Kopru, do svojega tretjega leta je živela v Hrvatinih, otroštvo je preživela v Olmu, mladost na Markovcu.Obiskovala je osnovno šolo Dušana Bordona v Semedeli in hodila na Glasbeno šolo Koper – smer klavir in teorija. Na koprski Gimnaziji se je spoprijateljila z Andrejem Marušičem, s katerim sta bila dejavna v glasbenem bandu Bela čokolada (kasneje se preimenuje v Plexus Solaris inHeroid funebre), kjer je igrala na klaviature.Imeli so nekaj koncertov na Obali, pa tudi v Sloveniji.
Leta 1990 je diplomirala na Filozofski fakulteti (smer muzikologija). Istega leta se je zaposlila v Avditoriju Portorož, kjer je do leta 1998 opravljala funkcijo vodje kulturne dejavnosti (izbor, priprava in izvedba kulturnih prireditev in pokrivanje področja stikov z javnostmi). Med pomembnejšimi projekti so bili organizacija 300 letnice rojstva skladatelja in violinista Giuseppa Tartinija, organizacija tradicionalnega piranskega glasbenega festivala Piranski glasbeni večeri in tradicionalnih božičnih in novoletnih koncertov. Leta 1997 je opravila podiplomski študij MBA in diplomirala na Centru Brdo pri Kranju – danes Center Bled. Leta 1998 se je zaposlila v Metropol Group d.d. na mestu vodje protokola. Vsebina dela je bila pokrivanje področja protokola in marketinga (predvsem skrb in razvoj blagovne znamke) in odnosov z javnostmi (urednica časopisa Metropol News) ter organizacija promocijskih prireditev (nekaj let tradicionalnega tridnevnega festivala fitnesa in športa za vse Fitfest Portorož, organizacija Srečanj Diplomatov v Portorožu, organizacija gala tematskih plesov ipd). Je avtorica nekaterih predpisov, ki so jih v Metropol Group sestavljali za pridobitev ISO 9001, ki so ga v letu 1999 tudi pridobili. Leta 1999 je diplomirala na LSPR (London School of Public Relations).
Julija 2000 je bila imenovana za šefinjo Protokola Republike Slovenije. V času njenega vodenja se je zvrstilo kar nekaj zgodovinskih dogodkov v Republiki Sloveniji, kjer je sodelovala, jih protokolarno pripravila in izvedla: prvi uradni kraljevi obisk v Republiki Sloveniji – obisk danske kraljice, vrh Bush Putin, 9. srečanje šestnajstih predsednikov srednjeevropskih držav, srečanje predsednikov vlad Hrvaške, Italije Madžarske in Slovenije, prva menjava predsednika naše države, uradni obisk španskega in švedskega kraljevega para, prireditve ob padcu Schengenske meje, državniški obisk britanskega kraljevega para… Od julija 2000 do danes je sodelovala pri pripravi in izvedbi 260ih državniških obiskov na najvišji ravni v Sloveniji in v tujini ter okrog 80ih državnih proslavah ter pri drugih, za državo pomembnih projektih. Sodelovala je v vladnem izvršnem odboru za pripravo slovesnosti ob vstopu v EU. Je članica Koordinacijskega odbora za državne proslave in bila je tudi članica Širše delovne skupine za pripravo in izvedbo predsedovanja Slovenije EU. Je soavtorica Kodeksa v Protokolu Republike Slovenije in priročnika ceremonialov v Protokolu Republike Slovenije. Septembra 2008 je izdala tudi svojo prvo knjigo Protokol simfonija forme. Od leta 2000 tudi pripravlja in izvaja vse druge protokolarne dogodke za visoke funkcionarje Republike Slovenije, za katere so v Protokolu Republike Slovenije po Sklepu o določitvi protokolarnih zadev dolžni skrbeti. Za delo, ki ga opravlja od leta 2000 dalje, je prejela številne pohvale in pisne zahvale od ameriške Bele hiše do španskega kraljevega protokola.

Vlada Republike Slovenije je 21. novembra 2013 Ksenijo Benedetti ponovno imenovala za šefinjo Protokola Republike Slovenije, za dobo petih let, z možnostjo ponovnega imenovanja.

Benedetti, K.: Protokol, simfonija forme, Ljubljana 2008.

Menih, K.: Koprčani (Avtobiografija Ksenije Benedetti: str. 15-33), Mediteranum, Piran 2011.

Password Author: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Date of First Entry: 13. 3. 2019 | Latest Modification: 9. 7. 2020
Peter Štoka. BENEDETTI, Ksenija. (1965-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 7. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/benedetti-ksenija/
Report a Bug