Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

BAUMGARTEN, Hugo

BAUMGARTEN Hugo
Hugo Baumgarten - Vir: Ivančič Lebar, I. Zgodovina zasavskega zdravstva. Trbovlje: Zasavski muzej, 2008, str. 79.

Photo Gallery

Birth Date:
16. December 1881, Dunaj, Avstrija
Death Date:
15. March 1945, Bergen-Belsen, Nemčija
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Hugo Baumgarten se je rodil na Dunaju. Leta 1905 je končal študij zobozdravstva na Leopoldino-Francisco universitas Aeniponte v Innsbrucku.

Že pred prvo svetovno vojno je delal kot zdravnik bratovske skladnice v Trbovljah in z delom nadaljeval tudi potem, ko se je vrnil iz vojske, kamor je bil mobiliziran. Z družino je stanoval v prvem nadstropju nekdanje bolnišnice. Popoldan je opravljal privatno prakso zobozdravnika. Poleg službe se je udejstvoval v športnem klubu in pri šahistih. Leta 1923 je kot predsednik športnega društva osnoval smučarsko sekcijo, bil pa je tudi aktiven in strasten šahist ter bil za zasluge pri razvoju šaha in lokalnega šahovskega kluba izvoljen za častnega člana Šahovskega kluba Trbovlje. Nasproti nekdanje bolnišnice je v tridesetih letih 20. stoletja zgradil pritlično hišo, v kateri je uredil zobozdravstveno ordinacijo.

Kot zanimivost dodajamo podatek, da je bil Baumgarten dobričina in zelo radodaren človek, ki je bil mecen pesniku in pisatelju Tonetu Seliškarju, leta 1934 pa je svoj rabljeni avtomobil podaril gasilskemu društvu za prevoze bolnikov.

Baumgartner je bil Jud, zato so ga leta 1941 Nemci aretirali. Umrl je v taborišču Bergen-Belsen.

Ivančič Lebar, I. Zgodovina zasavskega zdravstva. Trbovlje: Zasavski muzej, 2008.

Password Author: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Date of First Entry: 6. 3. 2019 | Latest Modification: 5. 1. 2024
Robert Čop. BAUMGARTEN, Hugo. (1881-1945). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 25. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/baumgarten-hugo/
Report a Bug