Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

BARBO-WAXENSTEIN, Robert

Robert Barbo Waxenstein - Bela krogla 1935, str. 10.

Photo Gallery

Birth Date:
2. October 1889, Rakovnik pri Šentrupertu
Death Date:
9. June 1977, Klosterneuburg, Avstrija
Relatives:
Barbo-Waxenstein
Professions and Activities:
Municipality:
Lexicon:

Izšel je iz rakovniške linije rodbine Barbo-Waxenstein. Bil je sin Jožefa Antona Barba-Waxensteina, ki se je rodil v zakonu z Margit Vidats, hčerko tovarnarja iz Budimpešte. Kot edini moški potomec je bil očetov naslednik na dvorcu Rakovnik pri Šentrupertu na Dolenjskem, ki je bil po umiku italijanske posadke septembra 1943 požgan.

V Gorici je obiskoval realno gimnazijo. Nato je služil v ljubljanskem topniškem polku in po enem letu odšel na Dunaj. Tam si je želel študirati filozofijo, a se je podredil očetovi želji in se kot dedič veleposestva vpisal na gozdarsko fakulteto visoke šole za poljedelstvo. Z očetovim dovoljenjem je prekinil študij, se vrnil k polku in postal topniški častnik. Med prvo svetovno vojno je vodil baterijo, bil je na ruski in italijanski fronti. Ob koncu vojne je baterijo v polni opremi pripeljal v Maribor in se pridruži vladni vojski ter ob neki priložnosti z osmimi možmi nagnal ruski regiment čez prekmursko mejo.

Poročen je bil dvakrat. V prvem zakonu s Carmen Codelli, hčerjo izumitelja Antona Codellija z gradu Thurn na Kodeljevem v Ljubljani, se mu je rodil edini otrok, hčerka Livia.

Poznan je bil tudi po literarnem ustvarjanju. Leta 1935 je izdal avtobiografski roman z naslovom Bela krogla. V njem je pod izmišljenimi imeni opisal svoj propadli zakon in strast do hazarda ter nazorno opisal položaj plemstva v jugoslovanski družbi med obema vojnama. Roman, ki je bil napisan v nemščini, je bil na avtorjevo željo kmalu preveden v slovenščino. Po drugi svetovni vojni se je grof Robert Barbo-Waxenstein umaknil v Avstrijo, kjer je kot pesnik, pisatelj in prevajalec iz slovenščine v nemščino deloval v Celovcu. Med drugim je prevedel Župančičevo dramo Veronika Deseniška. Leta 1977 je na Dunaju izšla njegova pesniška zbirka z naslovom Meilensteine (Miljni kamni) z grafikami njegove vnukinje Alexandre von Reden.

Nazadnje je živel pri hčeri Livii grofici Barbo-Waxenstein Reden v Klosternburgu pri Dunaju, kjer je leta 1977 umrl. Z njim je rodbina Barbo-Waxenstein po moški liniji izumrla.

Bela krogla, 1935 (roman)
Meilensteine, 1977 (pesniška zbirka)

Barbo-Waxenstein (citirano 4. maja 2022). Dostopno na naslovu: https://www.slovenska-biografija.si/rodbina/sbi1017030/
Osvald, B. Slovenska modra kri: Grofje Barbo – ena najstarejših plemiških rodbin na Slovenskem. Nedeljski dnevnik, 23. 4. 2000, let. 39, št. 112, str. 24
Preinfalk, M. Plemiške rodbine na Slovenskem: 16. stoletje. Del 1, Od Barbov do Zetschkerjev. Ljubljana: Viharnik, 2016, str. 38–39. Zbirka Blagoslovljeni in prekleti, (5).
Robert Barbo Waxenstein. (citirano 4. maja 2022). Dostopno na naslovu: https://www.slovenska-biografija.si/rodbina/sbi1017030/https://sl.wikipedia.org/wiki/Robert_Barbo_Waxenstein
Tavzes, J. Robert grof Barbo. V: Barbo-Waxenstein, R. Bela krogla. Ljubljana: Satura, str. 7–10.

Password Author: Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Date of First Entry: 2. 4. 2020 | Latest Modification: 16. 5. 2022
Mateja Kambič. BARBO-WAXENSTEIN, Robert. (1889-1977). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/barbo-waxenstein-robert/
Report a Bug