Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

BALAŽIC, Evgen

- Vir: arhiv Evgena Balažica

Photo Gallery

Birth Date:
12. September 1945, Martjanci
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Rojen je bil  očetu Aleksandru in mami Ani roj. Hašaj. Prve štiri razrede osnovne šole je obiskoval v Martjancih, od petega do osmega razreda pa v Murski Soboti. Po končani osnovni šoli se je vpisal v Kantorsko – srednjo teološko šolo v Bačkem Petrovcu (Vojvodina). Tam se je pobliže spoznal z glasbo in se naučil igrati orgle. Prav tako se je naučil petja. Svoje znanje s področja orgelske glasbe je kasneje v svojem poklicnem življenju še izpopolnjeval in ga tudi raziskoval. Mnogim mladim je pomagal pri učenju instrumenta.
Po vrnitvi iz Bačkega Petrovca je leta 1962 deset mesecev opravljal kantorsko službo v Evangeličanski cerkveni občini Moravci. Leta 1963 je začel študirati teologije v Bratislavi (današnja Slovaška). Po končanem petletnem študiju, s katerim je pridobil naziv magister, je odslužil še vojaški rok v Novem Mestu in Karlovcu.
Septembra 1969 je bil skupaj z bratom Aleksandrom ordiniran (sprejet) v duhovniško službo. Svečanost ordinacije je potekala  v murskosoboški evangeličanski cerkvi. Prvo službo je nastopil v največji in najstarejši cerkveni občini v Sloveniji, v Puconcih v začetku leta 1970. Kot kaplan pri takratnem duhovniku Adamu Lutharju se je seznanil z delom v cerkveni občini. Leta 1972 je bil v puconski cerkveni občini izvoljen za rednega duhovnika in v njej deloval 44 let. Upokojil se je aprila 2014.
Vseskozi je redno objavljal prispevke v mesečniku Evangeličanski list in v Evangeličanskem koledarju.
V času službovanja je bil aktiven v ekumenskem delovanju, posebno pozornost pa je namenjal tudi sakralnim objektom. Tako je prispeval idejno zasnovo za spominsko obeležje Spametnost, ki je postavljeno ob cerkvi v Puconcih. Spomenik je bil postavljen ob 250-letnici ponovne oživitve evangeličanskih cerkvenih občin v Prekmurju. Na marmornem krogu so zapisane vse prekmurske evangeličanske cerkvene občine in letnice njihovega nastanka, na sredi obeležja pa se dviga suho steblo, ki začne brsteti. Spametnost so začetnice naslednjih pojmov: Svoboda, Pismenost, Apologija, Materinščina, Ekumena, Toleranca, Napredek, Odgovornost, Svetost in Transcendentnost. Sodeloval je tudi pri pripravi in izvedbi projekta Povežimo nekoč skupni verski prostor Puconci – Bad Radkersburg ter pri pripravi in realizaciji projekta Kuzmičev dom v Puconcih.
Leta 2005 je prejel naziv častnega občana Občine Puconci.

Od upokojitve naprej živi z družino v Markišavcih.

Knjižne izdaje:
Pogrebna pesmarica z notami, 1993 (poudarek tudi na panonskem melosu)
Človek in čas, 1994
Zgodovina Evangeličanske cerkvene občine Puconci, 2003
Mladinska pesmarica za učence verouka (brez letnice)
Zbornik Evangeličanske cerkvene občine Puconci, 2013
Glasba v Evangeličanski cerkvi, 2014
Nôvi zákon ali Testamentom, 2017 (revidirani prevod Števana Küzmiča)
Psalmi, 2022 (priloga Evangeličanskega koledarja)

 

častni občan Občine Puconci, 2005

Podatke je posredovala hčerka Jana Balažic (hrani arhiv PiŠK)

Password Author: Julijana Vöröš, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Date of First Entry: 4. 4. 2024 | Latest Modification: 4. 4. 2024
Julijana Vöröš. BALAŽIC, Evgen. (1945-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/balazic-evgen/
Report a Bug