Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

AŠIČ, Viki

AŠIČ Viki
Foto: Arhiv knjižnice

Photo Gallery

Birth Date:
3. August 1943, Celje
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Rodil se je v Celju, končal ključavničarsko šolo, nato srednjo šolo za energetiko, se zaposlil, čez nekaj let postal samostojni podjetnik in ta status zadržal vse do upokojitve.

Od sedmega leta, ko je dobil svojo prvo harmoniko, ga je vseskozi spremljala glasba. Že v osnovni šoli je nastopal na čajankah, leta 1968 sestavil svojo prvo skladbo, dve leti kasneje osnoval svoj prvi ansambel – kvintet, zaradi virtuoznega igranja pa se ga je kmalu prijel naziv »Avsenik na diatonični harmoniki«.

Sledili so nastopi in tudi nagrade, priznanja in seveda izdane plošče. Postal je reden gost radijskih in televizijskih oddaj ter odmevnih glasbenih, športnih in družabnih prireditev. Leta 1980 je prejel med drugim na Ptuju za posebno kakovost nagrado Zlati Orfej in Kristalno vazo za največ osvojenih nagrad v desetih letih, leta 1983 pa je kot harmonikar sodeloval z velikim orkestrom Big Band RTV Slovenija pod vodstvom Jožeta Privška ter s tem prejel priznanje za enakovrednega solista med najelitnejšimi glasbeniki. Nagrado Zlati Orfej je prejel še dvakrat, leta 2000 pa celo naziv Prvi častni godec Slovenije.

Doma in v tujini je posnel številne male in velike plošče, kasete, CD zgoščenke, igral na številnih svetovnih odrih, še vedno pa vodi šolo diatonične harmonike in pripravlja številne glasbene projekte, ki želijo ohranjati slovensko ljudsko glasbeno izročilo (napitnice, furmanske pesmi itd.). V zadnjem desetletju sodeluje zlasti z baritonistom Andrejem Bremcem, s katerim je izdal več skupnih zgoščenk.

Leta 2003 je Viki Ašič prejel srebrni celjski grb za virtuoznost na harmoniki in aktivno oblikovanje celjske ljubiteljske kulture.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • srebrni celjski grb, 2003

B. Karneža Cerjak: Roka, ugreznjena med tipke harmonike, Reporter 2015, št. 13, str. 82–87
Gradivo za pripravo razstave o dobitnikih nagrade celjski grb za leto 2003, ki ga hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje.

Password Author: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Date of First Entry: 15. 3. 2018 | Latest Modification: 9. 6. 2020
Janko Germadnik. AŠIČ, Viki. (1943-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 3. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/asic-viki/
Report a Bug