Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

APOLLONIO, Zvest

APOLLONIO Zvest
Foto: Arhiv Siol.net

Photo Gallery

Birth Date:
15. May 1935, Bertoki pri Kopru
Death Date:
15. March 2009, Bertoki pri Kopru
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Odraščajoča leta je preživljal v domačem kraju med vinogradi in plitvim morjem Koprskega zaliva, kjer so ga privlačile barve in oblike mediteranskega okolja, ki mu je ostal zvest vse življenje.

Na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani se je učil slikarstva, kiparstva in grafike pri profesorjih Jakcu, Debenjaku, Preglju, Stupici, Smerduju in drugih. V študentskem času je prvič obiskal Pariz in se potepal po Provansi, ki ga je močno spominjala na rodno Istro. V van Goghovem Arlesu si je ogledal pravo bikoborbo z vsem razkošnim in krvavim ceremonialom, ki jo je obiskal tudi Picasso, in doživel enako bučne ovacije kot znameniti matador Dominguin. To doživetje je močno vplivalo na mladega umetnika. Vedno je rad dejal, da mu je prva nagrada, ki jo je leta 1959 prejel za grafiko Človek in bik na zvezni razstavi Likovno stvaralaštvo mladih v Beogradu, najljubša od vseh.

Leta 1960 je diplomiral in nato nadaljeval študij na slikarski specialki pri prof. Stupici. Nekaj let po diplomi se je odločil za poklic samostojnega umetnika. Veliko je potoval po Italiji, Španiji, Nizozemski in Franciji ter tam občudoval dela Michelangela, Tintoretta, El Greca, Velasqueza, Goye, Rembrandta, Rubensa, Renoira, Picassa … v svojem ateljeju v Kopru pa je iskal svojo lastno likovno govorico v grafiki in slikarstvu. Še posebej ga je privlačila pri nas še malo znana in uporabljena grafična zvrst serigrafija, bolj znana kot sitotisk. Akademija za likovno umetnost v Ljubljani ga je povabila k organiziranju študija sitotiska. Po kratkem obdobju asistiranja pri prof. Stupici so ga promovirali v docenta, izrednega in nato rednega profesorja. Štiri leta je bil predstojnik grafičnega oddelka in prodekan ALU.

Leta 2008 je samostojno razstavljal v Postojni, Kopru in Piranu, prihodnje leto pa so v Obalnih galerijah Piran načrtovali večjo razstavo del ob njegovi 75-letnici.

Pri Apolloniu je bolj kot pri katerem koli drugem slovenskem likovnem ustvarjalcu izpostavljena zavezanost mediteranski kulturi, njenemu materialnemu izročilu in duhovnim razsežnostim, udejanjenim v simbolnih sestavinah njegovih slikarskih, grafičnih in kiparskih formulacijah. Značilnima čutnosti in radoživosti, podanima z dinamičnimi risarskimi linijami in v intenzivnem, žarečem koloritu, je mogoče slediti od Apollonievih figuralnih začetkov prek fascinantnih realizacij v kontekstu nove ornamentike do najnovejših del, v katerih se aluzivne zasnove pretapljajo v nebrzdane vibracije barv, ki v polnosti in razkošju zvenijo med gestualnim pletivom, razpredenim po slikovnem polju.

Zvest Apollonio je za svoje delo prejel več kot 30 domačih in mednarodnih nagrad; med najpomembnejšimi so:

1. nagrada na prvem slikarskem Ex temporu v Piranu l. 1966
nagrada Prešernovega sklada za grafiko in slikarstvo l. 1972
odkupna nagrada na mednarodnem bienalu sodobne risbe na Reki l. 1974
odkupna nagrada na Mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani l. 1983
Jakopičeva nagrada za slikarstvo l. 1984

Leta 2005 je Zvest Apollonio prejel Kocjančičevo nagrado (tudi Nagrada Alojza Kocjančiča), ki jo podeljujejo občine Piran, Izola in Koper za posebne dosežke pri oblikovanju kulturne podobe slovenske Istre.

Apollonio Zvest (življenjepis), v: Galerija Sloart (URL naslov):
www.sloart.si/m-119-apollonio-zvest.aspx.

J. Š. A.: Umrl je Zvest Apollonio, v: Delo (URLnaslov): www.delo.si/clanek/78142 (25.3.2009).

Markežič, D.: Zvest Apollonio umrl, v: Primorska.info (URL naslov): www.primorska.info/novice/3048/zvest_apollonio_umrl (25.3.2009).

Password Author: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Date of First Entry: 13. 3. 2019 | Latest Modification: 29. 7. 2020
Peter Štoka. APOLLONIO, Zvest. (1935-2009). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/apollonio-zvest/
Report a Bug