Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

ADAMOVIČ, Dejan

Birth Date:
23. April 1972, Slovenj Gradec, Slovenija
Professions and Activities:
Places of Work:
Municipality:
Lexicon:

Je jadralni padalec, vrhunski športnik. V osnovno šolo je hodil na Prevaljah. Srednjo šolo je obiskoval v Velenju in kasneje študiral elektrotehniko. Zgodaj se je začel ukvarjati s športom, predvsem smučanjem, kolesarjenjem in planinstvom. Smučanje je poučeval tudi pri Športnem klubu Fužinar na Ravnah in Športnem društvu Korotan na Prevaljah. Od leta 1991 naprej pa se je aktivno posvečal jadralnemu padalstvu in sicer v treh disciplinah: preleti, prosto in hitrostno padalstvo. Udeležil se je že veliko državnih, evropskih in svetovnih tekmovanj doma in v tujini. (Slovenija, Hrvaška, Jugoslavija, Makedonija, Italija Grčija, Turčija, Bolgarija, Furlanija, Švica, Avstrija, Nemčija, Brazilija, Mehika, Portugalska, Japonska. Dosegel je kar nekaj vidnih rezultatov: Mehika (2002 – 2. mesto), Turčija (2003 – 3. mesto), Tolmin (2003 – 10. mesto v evropskem merilu).
Ima že več kot dvesto poletov z jadralnim padalom z Uršlje gore. Bil je tudi predsednik društva za prosto letenje Abuh (od 1998), ki ima sedež na Prevaljah. V društvu pa so združeni jadralci s cele Koroške. Njegovo delovanje sega tudi na področje organizacije in sodelovanja na različnih prireditvah v kraju in širše. Kar nekajkrat je pomagal organizirati tekmovanja slovensko-avstrijske lige in druge športne prireditve. V sodelovanju s kulturnim in športnim društvom Kundi je leta 2003 predstavil diaprojekcijo “Podobe iz življenja v zraku” in svoje poglede na svet. Sodeloval je tudi pri nastajanju knjige Popotnik štartov za jadralne padalce in zmajarje. Poleg športa se ukvarja še s fotografijo in izdelovanjem stenskih koledarjev.

Svoje prispevke je objavljal v glasilu Krila in Prepihu.

Za svoje šporno delo je prejel zlato priznanaje za šport Občine Prevalje (2002) in še mnoga druga priznanja in pokale.

  • Suhodolčan-Dolenc, M. in Jukič, M.: Biografski leksikon Občine Prevalje. Prevalje, 2005 str. 14-15.
  • Zlato priznanje za šport. Prevaljske novice, 2002/2003, št. 4, str. 5.

 

Password Author: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Date of First Entry: 13. 1. 2020 | Latest Modification: 5. 7. 2022
Simona Šuler Pandev. ADAMOVIČ, Dejan. (1972-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 30. 11. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/adamovic-dejan/
Report a Bug