Advanced Search
en
sl en it hu
Fonts
100%
125%
150%
200%
Colours
Default colours
High contrast
Inverted colours
Black and white
Pointer
Reset

OTA, Ignacij

Ignacij Ota_star004

Photo Gallery

Birth Date:
26. April 1931, Dolina, Italija
Death Date:
8. October 2001, Trst, pokopan v Dolini, Italija
Professions and Activities:
Municipality:

Rodil se je v Dolini pri Trstu. Po končani drugi svetovni vojni se je učil igranja na harmonij pri župniku Malalanu v Borštu. Že leta 1944 je sedel ob orglah v dolinski cerkvi. Obiskoval je razne pevovodske tečaje Slovenske prosvetne zveze v Trstu in se izpopolnjeval pri Ivanu Grbcu v Škednju. Vodil je zbor Valentin Vodnik v Dolini, vendar je vodenje opustil, ker je v letih od 1949 do 1956 obiskoval in zaključil srednjo glasbeno šolo v Ljubljani in nato še dve leti študiral kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri B. Arniču in A. Srebotnjaku. Po povratku domov je nadaljeval z zborovodskim delom pri domačem zboru. Zaposlil se je pri Glasbeni matici v Trstu. Svoje pevovodsko znanje je nudil tudi drugim zborom na Tržaškem. Dirigiral je moški pevski zbor Vasilij Mirk s Proseka (1960-1974), kjer je konec 70. let vodil tudi otroški zbor. Vodil je še zbor Slovenec iz Boršta, zbor Slavko Škemperle pri Sv. Ivanu pri Trstu, zbor Ivan Cankar pri Sv. Jakobu v Trstu in bil umetniški vodja pri oktetu Majenca v Dolini.

Pri Glasbeni matici je poučeval klavir, harmoniko, solfeggio, teorijo in harmonijo. Leta 1974 je opustil delo na Glasbeni matici in se zaposlil pri Zvezi slovenskih kulturnih društev, kjer je bil referent za zborovsko petje. Kot svetovalec za zborovsko glasbo in pozneje tudi za godbe na pihala, je Ignacij Ota organiziral pevsko dejavnost po okoliških vaseh.

Organiziral je pevovodske tečaje in seminarje tudi v sodelovanju z Združenjem pevskih zborov Primorske in obmejnim ZKO. Poleg tega je bil soustvarjalec revije Primorska poje, zborovske prireditve, ki združuje pevske zbore na Primorskem na obeh straneh meje.

Poleg pomembnega pedagoškega in mentorskega dela je Ignacij Ota urejal tudi pesmarice zamejskih skladateljev. Kot skladatelj je svojo ustvarjalnost namenil priredbam ljudskih pesmi, levji delež pa imajo uglasbitve poezij slovenskih besednih umetnikov. Pomembno mesto zaseda kantata za tenor, moški zbor in orkester, na besedilo Benedetičeve pesmi Moji zemlji, ki je bila krstno izvedena na koncertu v Kulturnem domu v Trstu, 4. decembra 1966.

Z istim naslovom je leta 1995, na pobudo Zveze slovenskih kulturnih društev, izšla publikacija izbranih pesmi skladatelja Ignacija Ote.

Dam. Poklon Ignaciju Oti ob njegovi 70-letnici: skladatelju in pevovodji. Primorski dnevnik  2001, 57, št. 158, str.8
Pangerc, B. et al. Ignacij Ota: življenje darovano glasbi.  Koper: Fontana, 2011
Primorski slovenski biografski leksikon: 11. snopič. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1985, str. 537-538.

Password Author: Gabriela Caharija, Narodna in študijska knjižnica Trst
Date of First Entry: 18. 11. 2021 | Latest Modification: 23. 11. 2021
Gabriela Caharija. OTA, Ignacij. (1931-2001). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 22. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/en/oseba/42953/
Report a Bug